KINETYKA czas ruchu klocka z pociskiem.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madzia5555125
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 gru 2016, 16:40
Płeć:

KINETYKA czas ruchu klocka z pociskiem.

Post autor: madzia5555125 »

Pocisk o masie 5 g wystrzelony poziomo z szybkością 500 m/s trafia w pryzmę piasku, w której zmniejsza szybkość, a następnie wbija się w drewniany klocek o masie 2 kg, spoczywający na poziomym podłożu. Przyjmij, że pocisk przebija zwał piasku o długości 60 cm w czasie 2 * 10 do -3 s. Oblicz:
a) drogę, którą przebędzie klocek z pociskiem do chwili zatrzymania, jeżeli współczynnik tarcia klocka o podłoże wynosi 0,25
b) czas ruchu klocka z pociskiem.

wyniki które powinny wyjść a) s \approx 1,24 cm
b) t \approx 0,1s
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Aby wzór był w TeX'e należy go zapisać w nawiasach \(...[\tex].\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Najpierw musisz wyznaczyć prędkość z jaką pocisk wbił się w deskę z czasu przelotu w pryzmie piasku i drogi tam przebytej: \(F = ma = m\frac{\Delta v}{\Delta t}\), \(s = \frac{v+v_o}{2t}\)
a) dalej zastosuj ZZpędu i energii
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ