Ruch po okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
clapslock
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 34
Rejestracja: 12 lis 2015, 16:53
Podziękowania: 16 razy

Ruch po okręgu

Post autor: clapslock »

Zad 1.

Po pokonaniu ruchem jednostajnie przyspieszonym drogi \(s = 100m\) po okręgu o promieniu \(R = 200m\). motocyklista osiągnął prędkość \(v = 20m/s.\)
Oblicz przyspieszenie statyczne, dośrodkowe i całkowite motocyklisty po upływie \(t = 15s\) od początku ruchu.

Nie do końca wiem gdzie popełniam błąd, bo te wyniki nijak mają się do odpowiedzi... - przysp. dośrodkowe można oblizyć ze wzoru \(a= \frac{v^2}{R} = 2\), a styczne z
\(a = εR = \frac{dω}{dt}*R = \frac{4}{3}\) (gdzie \(v = ωR ==> ω = \frac{v}{R}\))
Wtedy\(a \approx 2,4\)

W zadainu mam otrzymać nastepujące wyniki:
\(a (dosrodkowe) = 4,5m/s^2\)
\(a (styczne) = 2 m/s^2\)
\(a \approx 49, m/s^2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

a uwzględniłeś, że to ma byś liczone dla t = 15 s a nie na końcu :?:
odpowiedzi są poprawne
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ