CKE udostępniło zbiór zadań maturalnych z fizyki i jest to jedno z nich, niestety nie mam pojęcia jak się za to zabrać a w odpowiedziach jest jedynie wynik, bardzo proszę o pomoc.
Pasażer pociągu wiózł akwarium o następujących wymiarach wewnętrznych: długość 40 cm,
szerokość 25 cm, wysokość 25 cm. Akwarium to zostało wypełnione wodą do wysokości
20 cm i nie było zakryte od góry. Umieszczono je poziomo, a jego najdłuższa krawędź była
równoległa do kierunku jazdy. Opisaną sytuację przedstawiono w przekroju poprzecznym
na uproszczonym rysunku.
Oblicz maksymalną wartość opóźnienia pociągu podczas hamowania, przy którym woda
w całości pozostanie w akwarium.
Odp: a \(\approx\) 2,5 \(\frac{m}{s^2}\)
Ruch jednostajnie opóźniony
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Re: Ruch jednostajnie opóźniony
Jeżeli chcesz otrzymać rozwiązanie z rysunkiem , który jest konieczny aby się połapać to musisz wysłać mna mój priv wiadomość i wtedy pod twojego maila odeślę rachunki .
Całość zadania sprowadza się do
zauważenia ,że wypadkowy wektor przyśpieszenia w sytuacji gdy woda się granicznie przemieszcza jest prostopadły do powierzchni cieczy.
i dalej widząc np odpowiednie podobne \(\Delta\)-ty dostajemy równanie : \(\frac{a}{g} = \frac{5}{20}\)
Całość zadania sprowadza się do
zauważenia ,że wypadkowy wektor przyśpieszenia w sytuacji gdy woda się granicznie przemieszcza jest prostopadły do powierzchni cieczy.
i dalej widząc np odpowiednie podobne \(\Delta\)-ty dostajemy równanie : \(\frac{a}{g} = \frac{5}{20}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 lut 2016, 20:05
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 lut 2016, 19:43
- Płeć:
Re: Ruch jednostajnie opóźniony
Jeśli mozna ja też bym prosił o przesłanie tego rysunku zgrabniejsza@gmail.com
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wpisz w Google to ci wyskoczy rozwiązanie, że tez większość z tych co tutaj jęczą o rozwiązanie, nie potrafi na to wpaść
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 26 lut 2016, 20:35
- Płeć: