Między okładki kondensatora naładowanego do napięcia 500V wprowadzono dielektryk o przenikalności \(e_{r}= 2\). Jaki ładunek został wyindukowany na \(cm^2\) powierzchni dielektryka, jeżeli odległość między okładkami kondensatora wynosi 2mm?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Kondensator, ładunek wyindukowany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zastosuj 2 wzory: na pojemność kondensatora płaskiego \(C = \frac{Q}{U} = \frac{\epsilon_o \epsilon_r S}{d}\)
oraz gęstość powierzchniową ładunku \(\sigma = \frac{Q}{S}\).
oraz gęstość powierzchniową ładunku \(\sigma = \frac{Q}{S}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl