Czesc
Mam do wykonania następujące zadanie:
Oblicz energię i moc zmagazynowaną w obciążniku zegara wahadłowego.
Dane do obliczeń:
• Masa odważnika: m = 500g = 0,5kg
• Wysokość zawieszenia: h = 1000mm = 1m
• Prędkość opadania: v = 1m/12h
Nie wiem jaka energie mam obliczyć w tym zadaniu: potencjalną (EP = mgh), kinetyczną (EK= mv2/2) czy całkowitą mechaniczna (EM = EP + EK) ?
Energia zmagazynowana - obliczanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przecież całkowita energia = energii potencjalnej na początku \(E_p = mgh\)
\(P = \frac{E_p}{t}\)
\(P = \frac{E_p}{t}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl