Zadanie z równi pochyłej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Studentkaaa88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2014, 21:54

Zadanie z równi pochyłej

Post autor: Studentkaaa88 »

Hej,

mam do policzenia zadanie, że stopa ludzka jest podparta w dwóch punktach i znajduje sie na równi pochyłej. Siła która działa to 11 kg, długość stopy to 21 cm, a podniesienie 5 cm. Próbowałam to liczyć,ale wychodzą mi zle wyniki. Tarcia nie ma w tym przypadku.

Mógłby ktoś rozpisać mi równania? Nie wiem co robię źle.

Bardzo proszę o pomoc.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jak się dowiesz o dokładną treść zadania, to chętnie :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Studentkaaa88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2014, 21:54

Post autor: Studentkaaa88 »

nie mam konkretnej treści zadania, to jest z pracy inżynierskiej . Ma mi pomóc w ustaleniu optymalnego obcasa w bucie. Najpierw mam policzyc reakcje, gdzie czlowiek stoi na płasko, a pożniej na podwyzszeniu ( równia pochyła) . mam przyjąć , że cięzar ciała to 22 kg czyli na jedną nogę to 11 kg, a długość stopy to 21 cm. kąt alfa uzalezniony jest od wysokości podniesienia.

mój problem tkwi w tym,że jak liczę reakcje to na rowni pochyłej reakcja na dole powinna się zwiekszac wraz z podwyzszeniem, bo przecież jest coraz większe obciązenie na placach. niestety z moich obliczen wychodzi ,ze ta reakcja maleje.
Studentkaaa88
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2014, 21:54

Post autor: Studentkaaa88 »

reakcja powinna się zwiększać na palcach *

gdy stoimy na płasko to cieżar ciała równa się obu reakcji, a jak to będzie gdy mamy juz na podwyzszeniu ?
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

Reakcja zwiększa się wraz ze wzrostem kąta równi pochyłej, przeanalizuj \(R_A=\frac{G}{\cos \alpha}\) dla \(\alpha \in (0,90)\).
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
ODPOWIEDZ