Równoległa do głównej osi optycznej wiązka promieni pada na zwierciadło kuliste wklęsłe o
promieniu krzywizny R = 10 cm. Po odbiciu od zwierciadła promienie wiązki przecinają oś
optyczną w różnych miejscach, co powoduje, że ognisko jest rozmyte (aberracja sferyczna). Ile
wynosi rozmycie odległości ogniskowej, jeżeli szerokość wiązki padającej symetrycznie względem
osi optycznej zwierciadła wynosi d = 4 cm?
Zwierciadła kuliste i aberracja sferyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 18 paź 2014, 15:05
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A narysowałaś już to sobie ?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 18 paź 2014, 15:05
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Zwierciadła kuliste i aberracja sferyczna
Tak, narysowałam, ale nie umiem tego policzyć... Proszę o pomoc
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 18 paź 2014, 15:05
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Proszę Pani to czego poszukujesz to : aberracja sferyczna podłużna
Liniowa długość rozmycia = \(\frac{R}{2 \cos \phi} - \frac{R}{2}\)
gdzie \(\phi\) to kąt rozwarcia wiązki( kat jaki tworzy oś główna zwierciadła z promieniem krzywizny poprowadzonym od skrajnego punktu padania wiązki )
wtedy \(\frac{d}{R} = \sin \phi\) \(\\)\(\\)czyli \(\\)\(\\) \(\cos \phi = \sqrt{1- ( \frac{d}{R} )^2}\)
stąd poziome rozmycie ogniska = \(\frac{R}{2 \sqrt{1- ( \frac{d}{R} )^2} } - \frac{R}{2}\)
Podstaw dane i dostaniesz = \(5 \cdot ( \frac{1}{ \sqrt{1-( 0,4)^2} } -1)\)\(\approx\) \(0.46\) \(cm\)
Liniowa długość rozmycia = \(\frac{R}{2 \cos \phi} - \frac{R}{2}\)
gdzie \(\phi\) to kąt rozwarcia wiązki( kat jaki tworzy oś główna zwierciadła z promieniem krzywizny poprowadzonym od skrajnego punktu padania wiązki )
wtedy \(\frac{d}{R} = \sin \phi\) \(\\)\(\\)czyli \(\\)\(\\) \(\cos \phi = \sqrt{1- ( \frac{d}{R} )^2}\)
stąd poziome rozmycie ogniska = \(\frac{R}{2 \sqrt{1- ( \frac{d}{R} )^2} } - \frac{R}{2}\)
Podstaw dane i dostaniesz = \(5 \cdot ( \frac{1}{ \sqrt{1-( 0,4)^2} } -1)\)\(\approx\) \(0.46\) \(cm\)
Re: Zwierciadła kuliste i aberracja sferyczna
mogłbyś może powiedzieć gdzie mogę znaleźć wyjaśnienie tych wzorów? Jakieś źródło? Szukałem w J. Orear, fizyce doświadczalnej, wykładach Feynmana i nie mogłem tego nigdzie odszukać
-
- Rozkręcam się
- Posty: 44
- Rejestracja: 18 paź 2014, 15:05
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć: