Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu któregoś przykładu z załącznika, ponieważ kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
http://fizyczny.net/download.php?id=2729
statyka - układ sił zbieżnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
A co to jest S1 i S2 ?
Jeżeli mają to być siły napinające te linki, to po prostu stosujesz podstawowe r-nie w statyce: \(F_w = 0\)
więc rozkładasz wszystkie siły na składowe: OX i OY i przyrównujesz do zera a potem wychodzi tak jak w odpowiedzi.
Jeżeli mają to być siły napinające te linki, to po prostu stosujesz podstawowe r-nie w statyce: \(F_w = 0\)
więc rozkładasz wszystkie siły na składowe: OX i OY i przyrównujesz do zera a potem wychodzi tak jak w odpowiedzi.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Zad 1
\(\begin{cases}S_2 \cos \beta -S_1 \sin \alpha -P_1=0\\P_2+S_2 \sin \beta -S_1 \cos \alpha =0\end{cases}\)
Po podstawieniu jest \(\begin{cases}S_2 \frac{ \sqrt{3} }{2}-S_1 \cdot \frac{1}{2} -100=0\\150+S_2 \cdot \frac{1}{2} -S_1\frac{ \sqrt{3} }{2} =0\end{cases}\)
co daje : \(\begin{cases}S_2 \cdot \sqrt{3}-S_1 =200\\S_2 -S_1 \cdot \sqrt{3} =-300\end{cases}\)
co daje \(\begin{cases}S_2 =50 \cdot ( 3+2 \sqrt{3} ) \approx 359,8N\\S_1=50\cdot (2+3\sqrt{3}) \approx 323,2N \end{cases}\)
\(\begin{cases}S_2 \cos \beta -S_1 \sin \alpha -P_1=0\\P_2+S_2 \sin \beta -S_1 \cos \alpha =0\end{cases}\)
Po podstawieniu jest \(\begin{cases}S_2 \frac{ \sqrt{3} }{2}-S_1 \cdot \frac{1}{2} -100=0\\150+S_2 \cdot \frac{1}{2} -S_1\frac{ \sqrt{3} }{2} =0\end{cases}\)
co daje : \(\begin{cases}S_2 \cdot \sqrt{3}-S_1 =200\\S_2 -S_1 \cdot \sqrt{3} =-300\end{cases}\)
co daje \(\begin{cases}S_2 =50 \cdot ( 3+2 \sqrt{3} ) \approx 359,8N\\S_1=50\cdot (2+3\sqrt{3}) \approx 323,2N \end{cases}\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Przecież to samo ci napisali na fizyczny.net
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl