Opis ruchu postępowego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
acc_grand
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2014, 20:17
Podziękowania: 4 razy

Opis ruchu postępowego

Post autor: acc_grand »

Pierwsze ciało wyrzucono z powierzchni ziemi pionowo w górę z prędkością o wartości 20 m/s. Równocześnie z wysokości H, na którą to ciało się wzniesie, rzucono drugie ciało z prędkością o takiej samej wartości, zwróconą pionowo w dół. Rozmiary ciał pomijamy.

a)Napisz równania ruchu dla obu ciał: y1(t), y2(t), Vy1(t), Vy2(t); oś y jest zwrócona w górę, a jej punkt zerowy znajduje się na powierzchni ziemi.

Na podstawie napisanych równań oblicz:

b) czas, po którym spotkają się te ciała;

c) wysokość, ma której to nastąpi;

d)szybkość względną ciał tuż przed spotkaniem.
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Post autor: gremlin4 »

a)
\(y_1(t)=v_0t- \frac{1}{2}gt^2=20t- 5t^2\)
oczywiście przyjmując że \(g=10\)
\(y_2(t)=H-v_0t- \frac{1}{2}gt^2=H-20t-5t^2\)
\(v_{y1}=20-10t\)
\(v_{y2}=-20-10t\)
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Opis ruchu postępowego

Post autor: gremlin4 »

b) maksymalna wysokość na jaką wzniesie się ciało można policzyć ze wzoru \(H= \frac{v_0^2}{2g}\)
czyli przyrównując \(y_1\) do \(y_2\)
\(20t-5t^2=20-20t-5t^2\)
\(t= \frac{1}{2}s\)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 22:06 przez gremlin4, łącznie zmieniany 1 raz.
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Opis ruchu postępowego

Post autor: gremlin4 »

c) podstawiamy do jednego z dwóch pierwszych równań \(t= \frac{1}{2}\)
\(y_1( \frac{1}{2})=20* \frac{1}{2} - 5 * \frac{1}{4} =8,75m\)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2014, 22:10 przez gremlin4, łącznie zmieniany 1 raz.
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Opis ruchu postępowego

Post autor: gremlin4 »

d)szybkość względna ciał tuż przed spotkaniem

\(v_{y1}-v_{y2}=20-10t+20+10t=40 \frac{m}{s}\)
mich12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2014, 16:06
Płeć:

Post autor: mich12 »

Znacie serię książek Feynmana? Wykłady, zbiór zadań, rozwiązania zadań www.feynman.pwn,pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ