Tarcie (dziecko na sankach)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Tarcie (dziecko na sankach)

Post autor: sepia321 »

Na sankach o masie m siedzi dziecko o masie M. Masa dziecka jest dwa razy większa od masy sanek. Na sanki działa w kierunku poziomym siła F. Sanki wraz z dzieckiem (które pozostaje nieruchome względem sanek) poruszają się po poziomym podłożu. Nie uwzględniaj sił tarcia sanek o podłoże.
a) Wyprowadź wzór na wartość przyspieszenia układu sanki-dziecko, stosując II zasadę dynamiki.
b) Wymień wszystkie siły działające na dziecko w układzie inercjalnym podłoża.
c) Wymień wszystkie siły działające na sanki w układzie inercjalnym podłoża.
d) Stosując II zasadę dynamiki oddzielnie do dziecka i sanek, wyprowadź wzory na wartość przyspieszenia, z którym poruszają się te ciała, i wartość sił tarcia, którymi dziecko i sanki działają na siebie wzajemnie.
e) Wyjaśnij, dlaczego dziecko spadnie z sanek, jeśli wartość siły F będzie zbyt duża.
Awatar użytkownika
Giovanna93
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 18 sie 2014, 21:10
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: Giovanna93 »

sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

Widziałam to i niewiele mi pomogło :( Największy problem mam z tarciem w podpunkcie d) i te siły w c)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

a) \(F=(m+M)a\) ale \(M=2m\)

więc \(F=3ma\) stąd \(a=\frac{F}{3m}\)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

w podpunktach b i c zastanów się jaka siła działa zawsze na jakiekolwiek ciało umieszczone blisko ziemii, a także jaka siła jest do niej skierowana przeciwnie. Czy sanki działają na dziecko jakąś siłą? (dlaczego dziecko siedzi na sankach?) coś musi opierać się cięzarowi dziecka, aby dziecko nie spadło tyłkiem w śnieg :D
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

b) \(F_g=M*g\) skierowana do dołu
oraz równoważna skierowana w górę
\(R=F_g\)

tylko tyle sił?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

jeśli wykluczamy tarcie to tak :)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

c) \(F_g=M*g+m*g\) i równoważna R ?
Awatar użytkownika
patryk00714
Mistrz
Mistrz
Posty: 8799
Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
Lokalizacja: Śmigiel
Podziękowania: 92 razy
Otrzymane podziękowania: 4449 razy
Płeć:

Post autor: patryk00714 »

tylko rozróżniaj siłę normalną R od podłoża dla sanek i od sanek dla dziecka :)
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!

\(\exp (i \pi) +1=0\)
sepia321
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 06 kwie 2014, 09:52
Podziękowania: 32 razy
Płeć:

Post autor: sepia321 »

Hm, czyli jak to sobie narysuję, to R z podpunktu c) będzie dłuższe, o to chodzi ;) ?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

W treści zadania jest powiedziane, że jest jeszcze siła F działająca w kierunku poziomym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ