a)Na podstawie rysunku oblicz natężenie pola w punkcie C
b)Wyznacz punkt w którym natężenie jest równe 0
Elektrostatyka-Rozwiązywanie zadań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
\(a)E_C=E_A+E_B=\frac{5kQ}{\frac{4}{9}r^2}+\frac{2kQ}{\frac{1}{9}r^2}
b)x>r
E_A+E_B=\frac{5kQ}{x^2}-\frac{2kQ}{(r-x)^2}=0
2x^2=5(r-x)^2
\sqrt{2}x=\sqrt{5}(r-x)\,\vee\,\sqrt{2}x=\sqrt{5}(x-r)
x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}+\sqrt{2}}r<r\,\vee\,x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}-\sqrt{2}}r>r
x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}-\sqrt{2}}r=\frac{5+\sqrt{10}}{3}r\)
b)x>r
E_A+E_B=\frac{5kQ}{x^2}-\frac{2kQ}{(r-x)^2}=0
2x^2=5(r-x)^2
\sqrt{2}x=\sqrt{5}(r-x)\,\vee\,\sqrt{2}x=\sqrt{5}(x-r)
x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}+\sqrt{2}}r<r\,\vee\,x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}-\sqrt{2}}r>r
x=\frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}-\sqrt{2}}r=\frac{5+\sqrt{10}}{3}r\)