przyspieszenie dośrodkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kejkun
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 662
Rejestracja: 27 paź 2012, 18:53
Podziękowania: 175 razy
Otrzymane podziękowania: 71 razy
Płeć:

przyspieszenie dośrodkowe

Post autor: kejkun »

Kamień uwiązany na sznurku o długości \(l\) zatacza okrąg w płaszczyźnie poziomej, w odległości \(h\) od podłoża. Sznurek pęka i kamień zostaje wyrzucony poziomo. Jakie było przyspieszenie dośrodkowe podczas ruchu obrotowego, jeśli kamień uderza w ziemię w odległości \(d\)?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(F_d=\frac{mv^2}{l}\Rightarrow a_d=\frac{v^2}{l}
d=vt=v\sqrt{\frac{2h}{g}}\Rightarrow v^2=\frac{d^2g}{2h}
a_d=\frac{d^2g}{2hl}\)
ODPOWIEDZ