Zjawisko fotoelektryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 936
- Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
- Podziękowania: 268 razy
- Otrzymane podziękowania: 189 razy
- Płeć:
Re: Zjawisko fotoelektryczne
\(W=\frac{hc}{\lambda_{max}}\)
\(4eV=\frac{hc}{\lambda_{max}}\)
Jeżeli nasze \(\lambda\) będzie mniejsze od \(\lambda_{max}\) wówczas wywoła ona zjawisko fotoelektryczne.
STAŁE FIZYCZNE:
h- stała Plancka
c- prędkość światła
\(4eV=\frac{hc}{\lambda_{max}}\)
Jeżeli nasze \(\lambda\) będzie mniejsze od \(\lambda_{max}\) wówczas wywoła ona zjawisko fotoelektryczne.
STAŁE FIZYCZNE:
h- stała Plancka
c- prędkość światła
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! \(\le\)