Szczególna teoria względności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Radek_wyszyn
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 16 sty 2012, 18:26
Podziękowania: 78 razy

Szczególna teoria względności

Post autor: Radek_wyszyn »

Zad.1 Sześcian o objętości 1m3 zaczyna poruszać się z prędkością 0,99c wzdłuż jeden z krawędzi. Ile wynosi jego objętość zmierzona w spoczywającym układzie odniesienia?

Zad. 2 Czy burza magnetyczna na Ziemi mogła być skutkiem silnego wybuchu na Słońcu, jeśli wybuch miał miejsce 6 minut wcześniej? Odpowiedź uzasadnij.

Zad. 3 Samolot bojowy leci z prędkością o wartości v=3600 km/h. Jak będą różnić się wskazania zegarów w samolocie od wskazań zegarów na Ziemi?

Zad.4 Objętość spoczywającego sześcianu wynosi Vo = 1m3. Jaką ma on objetość w układzie odniesienia, w którym porusza się z prędkością o wartości v=0,5c wzdłuż jednej ze swych krawędzi?

Zad.5 Jaką gęstość będzie miało ciało w układzie odniesienia, w którym porusza się z prędkością bliską prędkości światła?

Zad.6 Pasażerowie stojący na peronie stwierdzili, że jego długość wynosi l=2400000km. Jaka będzie długość l' tego perony zmierzona przez pasażerów jadących pociągiem z prędkością o wartości p=240000 km/s? Jaka jest rzeczywista długość tego peronu?

Proszę o rozwiązanie chociaż kilki zadań.
ODPOWIEDZ