Grzejnik elektryczny (fizyka)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
konercik1015
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 14 sty 2010, 15:05
Podziękowania: 9 razy
Kontakt:

Grzejnik elektryczny (fizyka)

Post autor: konercik1015 »

Zad 4
Grzejnik elektryczny ma opór 24Ω i pobiera prąd o natężeniu 5 A .Ile ciepła wydzieli się w czasie 45 min ??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(Q=W=UIt
R=\frac{U}{I}\)


z drugiego równania wyznacz napięcie U, wstaw do wzoru na pracę i oblicz ją (ciepło)
ODPOWIEDZ