Potęgi liczby naturalnej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Potęgi liczby naturalnej
O pewnej liczbie naturalnej wiadomo, że jest czwartą potęgą liczby naturalnej, szóstą potęgą liczby naturalnej oraz dziewiątą potęgą liczby naturalnej. Udowodnij, że liczba ta musi być trzydziestą szóstą potęgą liczby naturalnej.
-
- Stały bywalec
- Posty: 871
- Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Otrzymane podziękowania: 415 razy
- Płeć:
Zauważmy, że jeśli \(a^4 = b^9\) to liczby \(a\) i \(b\) mają w rozkładzie te same liczby pierwsze
\(a = p_1^{x_1} \cdot \ldots p_k^{x_k} \\
b= p_1^{y_1} \cdot \ldots p_k^{y_k} \\
a^4 = p_1^{4x_1} \cdot \ldots p_k^{4x_k} \\
b^9 = p_1^{9y_1} \cdot \ldots p_k^{9y_k}\)
zatem
\(4x_i = 9y_i, i = 1, \ldots, k\)
stąd \(4 \mid y_i\) oraz \(9 \mid x_i, i = 1, \ldots, k\)
\(y_i = 4c_i, x_i = 9d_i, i = 1, \ldots, k\) dla pewnych \(c_i, d_i\)
\(a^4 = p_1^{36d_1} \cdot \ldots p_k^{36d_k} = (p_1^{d_1} \cdot \ldots p_k^{d_k} )^{36}\)
\(a = p_1^{x_1} \cdot \ldots p_k^{x_k} \\
b= p_1^{y_1} \cdot \ldots p_k^{y_k} \\
a^4 = p_1^{4x_1} \cdot \ldots p_k^{4x_k} \\
b^9 = p_1^{9y_1} \cdot \ldots p_k^{9y_k}\)
zatem
\(4x_i = 9y_i, i = 1, \ldots, k\)
stąd \(4 \mid y_i\) oraz \(9 \mid x_i, i = 1, \ldots, k\)
\(y_i = 4c_i, x_i = 9d_i, i = 1, \ldots, k\) dla pewnych \(c_i, d_i\)
\(a^4 = p_1^{36d_1} \cdot \ldots p_k^{36d_k} = (p_1^{d_1} \cdot \ldots p_k^{d_k} )^{36}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Potęgi liczby naturalnej
OK dzięki! Ale to jest zadanie dla uczniów gimnazjum. Można to jakoś inaczej im wytłumaczyć?
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Potęgi liczby naturalnej
Tak, zaraz poprawię (to zamiana liter przez przeoczenie).Januszgolenia pisze:A zamiast p nie powinno być m bo nie ma stwierdzenia , że p\(\in\)N