Oblicz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
weebim
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 29 wrz 2014, 19:38
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Oblicz

Post autor: weebim »

Oblicz:
\(\sqrt{2(2-2 \sqrt{2})^2 }+ \sqrt{2(2+2 \sqrt{2})^2 }\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz

Post autor: eresh »

\(\sqrt{2(2-2 \sqrt{2})^2 }+ \sqrt{2(2+2 \sqrt{2})^2 }=\sqrt{2}|2-2\sqrt{2}|+\sqrt{2}|2+2\sqrt{2}|=\\=\sqrt{2}(2\sqrt{2}-2)+\sqrt{2}(2+2\sqrt{2})=4-2\sqrt{2}+2\sqrt{2}+4=8\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ