solanki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
solanki
1.Solankę dziesięcioprocentową zmieszano z solanką dwuprocentową i otrzymano 60 kg roztworu. Gdyby solanki dziesięcioprocentowej wzięto o 20% więcej, a dwuprocentowej o 20% mniej, to otrzymano by solankę ośmioprocentową. Jakie jest stężenie otrzymanej solanki?
x- ilość solanki dziesięcioprocentowej [kg]
y- ilość solanki dwuprocentowej [kg]
Trzeba rozwiązać układ równań:
\(\begin{cases}x+y=60\\0,1\cdot1,2x+0,02\cdot0,8y=0,08(1,2x+0,8y)\end{cases}\\\begin{cases}x+y=60\\0,12x+0,016y=0,096x+0,064y\end{cases}\\\begin{cases}x+y=60\\120x+16y=96x+64y\end{cases}\\24x=48y\\x=2y\\3y=60\\y=20\\x=40\\\begin{cases}x=40\\y=20\end{cases}\)
y- ilość solanki dwuprocentowej [kg]
Trzeba rozwiązać układ równań:
\(\begin{cases}x+y=60\\0,1\cdot1,2x+0,02\cdot0,8y=0,08(1,2x+0,8y)\end{cases}\\\begin{cases}x+y=60\\0,12x+0,016y=0,096x+0,064y\end{cases}\\\begin{cases}x+y=60\\120x+16y=96x+64y\end{cases}\\24x=48y\\x=2y\\3y=60\\y=20\\x=40\\\begin{cases}x=40\\y=20\end{cases}\)