zad1
cena lodówki w ktora wliczono 7% vat wynosi 1979,5zl. Jaka bedzie cena tej lodowki po zmianie podatku vat na 22%?
zad2
oblicz wartosc wyrazenia \(2m^3-m^2\) dla \(m= \sqrt{3}-1\)
zad3
oblicz \(\frac{9^{-1} \cdot 27^{-2} \cdot \sqrt{9^4} }{( \frac{1}{9} )^2}\)
zad4
dana jest liczba 123456X gdzie X oznacza cyfre jednosci. Sprawdz czy istnieje liczba X dla ktorej liczba ta jest podzielna przez 15
zad5
jakim procentem liczby 1,8 jest wartosc wyrazenia
\(\frac{ \sqrt[3]{64}-( \sqrt{7}-2 ) \cdot ( \sqrt{7}+2 ) } {(0,75)^{-2}+(-1,5)^{-2}}\)
liczby rzeczywiste zestaw 2 "testy maturalne" cz1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 17 lis 2012, 17:49
- Podziękowania: 15 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: liczby rzeczywiste zestaw 2 "testy maturalne" cz1
1
\(1,07x=1979,5/:1,07
x=1850\)
\(1,07x=1979,5/:1,07
x=1850\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: liczby rzeczywiste zestaw 2 "testy maturalne" cz1
2
\(2m^3-m^2=m^2(2m-1)=( \sqrt{3}-1)^2(2 \sqrt{3}-2-1)=(3+1-2 \sqrt{3})(2 \sqrt{3} -3)=(4-2 \sqrt{3})(2 \sqrt{3} -3)=14 \sqrt{3} -24\)
\(2m^3-m^2=m^2(2m-1)=( \sqrt{3}-1)^2(2 \sqrt{3}-2-1)=(3+1-2 \sqrt{3})(2 \sqrt{3} -3)=(4-2 \sqrt{3})(2 \sqrt{3} -3)=14 \sqrt{3} -24\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: liczby rzeczywiste zestaw 2 "testy maturalne" cz1
4
Skoro ma być podzielna przez 5 to \(x=0 \vee x=5\)
\(1+2+3+4+5+6=21
21+5=26\)
26 nie jest wielokrotnością 3
\(21+0=21
21=3 \cdot 7\)
\(x=0\)
Skoro ma być podzielna przez 5 to \(x=0 \vee x=5\)
\(1+2+3+4+5+6=21
21+5=26\)
26 nie jest wielokrotnością 3
\(21+0=21
21=3 \cdot 7\)
\(x=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: liczby rzeczywiste zestaw 2 "testy maturalne" cz1
3
\(\frac{3^{-2} \cdot 3^{-6} \cdot (3^8)^{0.5}}{(3^{-2})^2}= \frac{3^{-8} \cdot 3^4}{3^{-4}} = \frac{3^{-4}}{3^{-4}}=1\)
\(\frac{3^{-2} \cdot 3^{-6} \cdot (3^8)^{0.5}}{(3^{-2})^2}= \frac{3^{-8} \cdot 3^4}{3^{-4}} = \frac{3^{-4}}{3^{-4}}=1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya