1. Dane są zbiory A= {2,11,17}, B={1,10,16}. Zbiorem pustym jest :
\(a) A \setminus B
b) B \setminus A
c) A \cup B
d) A\cap B\)
2. Ile elementów należy do zbioru \(X=< \sqrt{2}; \sqrt{6} > \cap C\) gdzie C jest zbiorem liczb całkowitych?
a) 6
b) 4
c) 3
d)2
3. Liczba \(a=-3 \sqrt{7}\) należy do przedziału <n-3; n-2> dla
a) n=-5
b) n=-6
c)n=-7
d) n=-8
4. Zbiór\(X=R \setminus (1;6>\) można zapisać w postaci:
\(a)X=(- \infty ; 1) \cup (6; \infty )
b) X=(- \infty ; 1> \cup <6; \infty )
c) X=(- \infty ;1) \cup <6; \infty )
d) X=(- \infty ; 1> \cup (6; \infty )\)
5. Liczba \(a=| \sqrt{5} -3| + | \sqrt{5} -2|\) jest równa:
a) 1
b)-5
c)\(2 \sqrt{5}+5\)
d)\(2 \sqrt{5}-5\)
6.Wyrażenie 3x-|1-x|+ 2|x-2| jest dla \(x \in <1;2>\) równe
a) -5
b)-3
c)3
d)5
7. Liczba x jest przybliżeniem liczby 0,345 z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku. Liczba y, która jest przybliżeniem liczby x z dokładnością do jednego miejsca po przecinku jest równa :
a) 0
b) 0,3
c) 0,4
d) 0,5
8. W klasach pierwszych pewnego liceum jest 62 uczniów a spośród nich : 19 osób uczy się języka francuskiego, 30 osób angielskiego, 24 osoby niemieckiego, 14 osób francuskiego i angielskiego, 10 osób francuskiego i niemieckiego, 12 osób niemieckiego i angielskiego, 8 osób francuskiego, angielskiego i niemieckiego. Ilu uczniów nie uczy żadnego z wymienionych języków ?
a) 20
b) 17
c) 14
d)10
Test jednokrotnego wyboru Zbiory, przedziały ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- rayman
- Stały bywalec
- Posty: 797
- Rejestracja: 13 gru 2011, 10:29
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 310 razy
Re: Test jednokrotnego wyboru Zbiory, przedziały ...
1. Jaki element/elementy sa czescia wspolna obu zbiorow?
5. a)
5. a)
Ostatnio zmieniony 25 lut 2012, 16:51 przez rayman, łącznie zmieniany 1 raz.
\(\mathbb{Z_{nm}}\cong\mathbb{Z}_{m}\times \mathbb{Z}_{n} \Leftrightarrow (m,n)=1\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)
\(L\supseteq K \Rightarrow L \Rightarrow Aut(L)\subseteq Gal(L:K)\)
\(M\otimes_{R}N\to M^{\prime}\otimes_{R}N\to M^{''}\otimes_{R}N\to 0\)