Walec, książka, kąt środkowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klaudia2111
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 kwie 2009, 14:46

Walec, książka, kąt środkowy

Post autor: klaudia2111 »

1. z walca, którego przekrój osiowy jest kwadratem o boku 6cm wydrążono stozek o wysokosci równej wysokości walca oraz podstawie równej podstawie walca. Oblicz objętość figóry, jaka pozostała po wydrążeniu stożka, oraz wykonaj rysunek

2.po obnizce o 15% ksiązka kosztuje 25.50zł. o ile zł obniżono cene książki

3.ile wynosi miara kata środkowego opartegi na łuku o długości 3/5 pi w kole o promieniu r=1

Zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Z góry dziekuję!!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
r=3-promień podstawy walca i stożka
h=6-wysokość walca i stożka
Liczysz objętość walca i stożka i odejmujesz od objętości walca objętość stożka

2.
x-0,15x=25.50
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zadanie 3

obwód koła = 2 * PI * 1
długość łuku = 3 / 5 * PI
kąt oparty na łuku = długość łuku / obwód koła * 360 = 108 stopni
ODPOWIEDZ