Kilka zadań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kumas
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2011, 18:29
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Kilka zadań

Post autor: Kumas »

Prosiłbym o rozpisanie i, jak to możliwe, wyjaśnienie poniższych zadań.
1.Ile jest równa wartość wyrażenia \(W= \sqrt[3]{16}-2 \sqrt{50}+4 \sqrt{32}- \sqrt[3]{250}\)?
2. Jeśli \(log_2 7=a\) to liczba \(log_2 56\) jest równa? a) 8a b) a+8 c) 3a d) a+3
3. Jeżeli \(\frac{9x^2-16y^2}{3x-4y}=25\), to:a) 3x+4y=25 b) 3x-4y=25 c) 3x+4y=5 d) 3x-4y=5
4. Ile jest równy sześcian liczby \(2+ \sqrt{3}\)?
5. Zosia czyta k stron w ciągu m godzin. Wynika stąd, że w ciągu m+5 godzin przeczyta stron: a)\(\frac{k(m+5)}{m}\) b) \(\frac{5m}{k}\) c)\(\frac{k}{m}+5\) d) \(\frac{k+5}{m}\)

W jednym temacie nie może być więcej niż 5 zadań, a także nie mogą znajdować się zadania z różnych działów. Wyjątkowo podzieliłam ten temat, część druga w wątku http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=25&t=22368, ale następnym razem taki temat wyląduje w koszu.
Legelle
rączka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 148
Rejestracja: 15 lis 2010, 12:15
Lokalizacja: rączki
Podziękowania: 147 razy
Płeć:

Post autor: rączka »

ale chyba nie można 9 zadań w temacie
Kumas
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2011, 18:29
Podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Kumas »

w takim razie temat do skasowania, chyba, że ktoś jednak by się zdecydował to byłbym wdzięczny
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

5)

\(m godz. = k \to 1 godz. = \frac{k}{m}\)

\((m+5) \ godz. = (m+5) \cdot \frac{k}{m} = \frac{k \cdot (m+5)}{m}\)

odp.a)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

4)

zastosuj wzór \((a+b)^{3}\)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

3)

\(9x^{2} - 16y^{2} = ( 3x+4y) ( 3x - 4y)\)

odp.a)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

2)
\(\log_{2}56 = \log_{2}(7 \cdot 8 ) = \ log_{2}7 + \ log_{2} 8 = a + 3\)

odp.d)
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Post autor: heja »

1)
\(\sqrt[3]{2 \cdot 8} - 2 \sqrt{25 \cdot 2} + 4 \sqrt{16 \cdot 2} - \sqrt[3]{125 \cdot 2} = 2 \sqrt[3]{2} - 10 \sqrt{2} + 16 \sqrt{2} -5 \sqrt[3]{2} = 6 \sqrt{2} - 3 \sqrt[3]{2}\)
ODPOWIEDZ