1.Połączono środki boków rombu.Wykaż że otrzymany czworokąt jest prostokątem.
2.Na kwadracie i na trójkącie równobocznym opisano koło.Oblicz stosunek pól tych kół,jeśli wiesz że długość boków trójkąta i kwadratu są równe.
3.Dany jest czworokąt ABCD wpisany w okrąg o kolejnych bokach długości AB=6 ,BC=8 ,CD=5.Oblicz pole tego czworokąta,jeśli wiesz że przekątna AC jest średnicą okręgu.Wyznacz miarę kąta DCA.
4.Pole trójkąta jest równe 18pierwiastków z 3,a jeden z kątów 60 stopni.Oblicz długość boków.
5.Przekątna kwadratu jest o 3 dłuższa od jego boku.Oblicz długość boku kwadratu i jego pole.
6.Na okręgu o promieniu r opisano trapez o polu P.Oblicz obwód tego trapezu.
Wielokąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
1.
\(|<EAH|=\alpha\\
|<AEH|=|<AHE|=(180^o-\alpha):2=90^o-\frac{\alpha}{2}\)
Trójkąt EBF jest równoramienny
\(|<EBF|=180^9-\alpha\\
|<BEF|=|<BFE|=[180^o-(180^o-\alpha)]:2=\frac{\alpha}{2}\)
\(|<HEG|=180^o-(|<AHE|+|<BEF|)=180^o-(90^o-\frac{\alpha}{2}+\frac{\alpha}{2})=90^o\)
Pozostałe kąty identycznie.
Wszystkie kąty czworokąta EFGH są proste, więc czworokąt jest prostokątem.
2.
Promień koła opisanego na kwadracie to \(\frac{a \sqr2}{2}\)
Promień koła opisanego na trójkącie równobocznym to \(\frac{a \sqr3}{3}\)
Obliczasz pola tych kół, a potem ich stosunek.
3.
Ac jest przekątną i jednocześnie średnicą okręgu, więc
\(|<B|=|<D|=90^o\) - kąty wpisane oparte na półokręgu.
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ABC policzysz przciwprostokątną AC(średnicę okręgu)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ACDC policzysz przyprostokątną AD
Mając dane przyprostokątne, można policzyć pola tych trójkatów, więc i pole czworokąta ABCD
Mając długości boków trójkąta DCA można policzyć jakąś funkcję jego szukanego kąta.
4.
Według mnie jest za mało danych.
5.
a-bok
d=a+3-przekątna
\(d=a\sqrt2\\
a+3=a\sqrt2\\
a\sqrt2-a=3\\
a(\sqrt2-1)=3\\
a=\frac{3}{\sqrt2-1}\\
a=3(sqrt2+1)\)
6.
Czworokąt mozna opisać na okręgu, wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków w tym czworokącie są równe.
\(a+b=c+d\)
\(P=\frac{(a+b)\cdot 2r}{2}\)
\(P=r(a+b)\\
a+b=\frac{P}{r}\\
Ob=a+b+c+d=2(a+b)=2\cdot \frac{P}{r}=\frac{2P}{r}\)
Trójkąt AEH jest równoramienny\(|<EAH|=\alpha\\
|<AEH|=|<AHE|=(180^o-\alpha):2=90^o-\frac{\alpha}{2}\)
Trójkąt EBF jest równoramienny
\(|<EBF|=180^9-\alpha\\
|<BEF|=|<BFE|=[180^o-(180^o-\alpha)]:2=\frac{\alpha}{2}\)
\(|<HEG|=180^o-(|<AHE|+|<BEF|)=180^o-(90^o-\frac{\alpha}{2}+\frac{\alpha}{2})=90^o\)
Pozostałe kąty identycznie.
Wszystkie kąty czworokąta EFGH są proste, więc czworokąt jest prostokątem.
2.
Promień koła opisanego na kwadracie to \(\frac{a \sqr2}{2}\)
Promień koła opisanego na trójkącie równobocznym to \(\frac{a \sqr3}{3}\)
Obliczasz pola tych kół, a potem ich stosunek.
3.
Ac jest przekątną i jednocześnie średnicą okręgu, więc
\(|<B|=|<D|=90^o\) - kąty wpisane oparte na półokręgu.
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ABC policzysz przciwprostokątną AC(średnicę okręgu)
Z twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta ACDC policzysz przyprostokątną AD
Mając dane przyprostokątne, można policzyć pola tych trójkatów, więc i pole czworokąta ABCD
Mając długości boków trójkąta DCA można policzyć jakąś funkcję jego szukanego kąta.
4.
Według mnie jest za mało danych.
5.
a-bok
d=a+3-przekątna
\(d=a\sqrt2\\
a+3=a\sqrt2\\
a\sqrt2-a=3\\
a(\sqrt2-1)=3\\
a=\frac{3}{\sqrt2-1}\\
a=3(sqrt2+1)\)
6.
Czworokąt mozna opisać na okręgu, wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków w tym czworokącie są równe.
\(a+b=c+d\)
\(P=\frac{(a+b)\cdot 2r}{2}\)
\(P=r(a+b)\\
a+b=\frac{P}{r}\\
Ob=a+b+c+d=2(a+b)=2\cdot \frac{P}{r}=\frac{2P}{r}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Często tu bywam
- Posty: 211
- Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
- Podziękowania: 73 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 211
- Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
- Podziękowania: 73 razy
- Płeć:
- KamilWit
- Moderator
- Posty: 1484
- Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
- Podziękowania: 370 razy
- Otrzymane podziękowania: 266 razy
- Płeć:
zobacz masz obrazek jest pięknie
krok po kroku na obrazku jest tak :
1. kąt alfa z lewej
2. kąt 180 - alfa z prawej ( wynika z :http://matematyka.pisz.pl/strona/3011.html )
3. skoro te dwa trójkąty są równoramienne
to dwa pozostałe kąty są równe
a przy okazji korzystajać z tego, że suma kątów w trójkacie to 180
odejmując kąt jeden , który mamy i dzieląc przez dwa dostajemy
kąt alfa/2
a z lewej strony : 90 - alfa/2
korzystając z http://matematyka.pisz.pl/strona/3011.html
stwierdzamy , że tam jest 90.
krok po kroku na obrazku jest tak :
1. kąt alfa z lewej
2. kąt 180 - alfa z prawej ( wynika z :http://matematyka.pisz.pl/strona/3011.html )
3. skoro te dwa trójkąty są równoramienne
to dwa pozostałe kąty są równe
a przy okazji korzystajać z tego, że suma kątów w trójkacie to 180
odejmując kąt jeden , który mamy i dzieląc przez dwa dostajemy
kąt alfa/2
a z lewej strony : 90 - alfa/2
korzystając z http://matematyka.pisz.pl/strona/3011.html
stwierdzamy , że tam jest 90.