Zadanie tekstowe z funkcji wymiernych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
julia13
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 102
Rejestracja: 24 mar 2009, 15:34
Podziękowania: 15 razy

Zadanie tekstowe z funkcji wymiernych

Post autor: julia13 »

Właściciel hotelu zlecił dwóm zakładom krawieckim uszycie 140 zasłon. Pierwszy zakład miał uszyć 80 zasłon, zaś drugi w tym samym czasie 60 zasłon. W zakładzie pierwszym, zatrudniającym więcej pracowników, szyto dziennie o 8 zasłon więcej niż w zakładzie drugim. Drugi zakład wykonał zamówienie w terminie, a pierwszy o 1 dzień wcześniej niż ustalono. Ile zasłon dziennie szyto w każdym z zakładów?

Czy takie równanie jest dobre dla tego zadania?
x-ilośc zasłon
y-ilośc dni

(x+8)(y-1)=80
x*y=60

Wydaje mi sie, ze nie, bo w odpowiedziach jest ze wynik jest
20 i 12 a z tego chyba tak nie wychodzi...

Prosze o pomoc i wskazanie błedu...
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość zasłon, jakie dziennie szyto w II zakładzie
y- ilość dni zaplanowanych

Układ jest dobry. I wychodzi odpowiedź x=12. Sprawdź.
ODPOWIEDZ