Styczna do wykresu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Styczna do wykresu
Styczna do wykresu funkcji \(f(x)= \frac{x-x^2+2}{2x-1}\) w punkcie x=-1 ma równanie
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Policz pochodną i podstaw do wzoru tego samego co tutaj: http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=24&t=80927 i nie załamuj mnie, że przez prawie miesiąc nie zrobiłaś postępu
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 20:13 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(x)= \frac{x-x^2+2}{2x-1}\;\;\;\;i\;\;\;\;\;\;x \neq \frac{1}{2}\\f'(x)= \frac{(1-2x)(2x-1)-2(x-x^2+2)}{(2x-1)^2}=...= \frac{-2x^2+2x-5}{(2x-1)^2}\)
Współczynnik kierunkowy stycznej:
\(f'(-1)= \frac{-2-2-5}{(-2-1)^2}= \frac{-9}{9}=-1\)
Współrzędne punktu styczności:
\(x=-1\\y=f(-1)= \frac{-1-1+2}{-2-1}=0\\P=(-1;0)\\Styczna:\\y-0=-1(x+1)\\y=-x-1\)
Współczynnik kierunkowy stycznej:
\(f'(-1)= \frac{-2-2-5}{(-2-1)^2}= \frac{-9}{9}=-1\)
Współrzędne punktu styczności:
\(x=-1\\y=f(-1)= \frac{-1-1+2}{-2-1}=0\\P=(-1;0)\\Styczna:\\y-0=-1(x+1)\\y=-x-1\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.