Sprawdź tożsamość. Podaj odpowiednie założenia.
\(\frac{ \ctg \alpha - \tg \alpha }{ \cos 2 \alpha } = \frac{2}{ \sin 2 \alpha }\)
FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(L= \frac{ctg\alpha-tg\alpha}{cos2\alpha}=\)
\(= \frac{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } - \frac{sin \alpha }{cos \alpha } }{cos2 \alpha }=
\frac{ \frac{cos^2 \alpha -sin^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } }{cos2 \alpha }
= \frac{ \frac{cos2\alpha}{sin\alpha cos\alpha} }{cos2\alpha}=\)
\(= \frac{1}{sin \alpha cos \alpha }= \frac{1}{ \frac{1}{2}sin2\alpha }= \frac{2}{sin2\alpha}=P\)
\(= \frac{ \frac{cos \alpha }{sin \alpha } - \frac{sin \alpha }{cos \alpha } }{cos2 \alpha }=
\frac{ \frac{cos^2 \alpha -sin^2 \alpha }{sin \alpha cos \alpha } }{cos2 \alpha }
= \frac{ \frac{cos2\alpha}{sin\alpha cos\alpha} }{cos2\alpha}=\)
\(= \frac{1}{sin \alpha cos \alpha }= \frac{1}{ \frac{1}{2}sin2\alpha }= \frac{2}{sin2\alpha}=P\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Mianowniki różne od zera.
\(sin \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x \neq k\pi\\cos \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;x \neq \frac{\pi}{2}+k\pi \\sin2 \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;x \neq \frac{k\pi}{2} \\cos2 \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x \neq \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}\)
Ostatecznie będzie:
\(x \neq \frac{k\pi}{2}\;\;\;\;i\;\;\;x \neq \;\;\; \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}\;\;\;\;\;i\;\;\;k\in C\)
\(sin \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x \neq k\pi\\cos \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;x \neq \frac{\pi}{2}+k\pi \\sin2 \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;x \neq \frac{k\pi}{2} \\cos2 \alpha \neq 0\;\;\;\;czyli\;\;\;\;x \neq \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}\)
Ostatecznie będzie:
\(x \neq \frac{k\pi}{2}\;\;\;\;i\;\;\;x \neq \;\;\; \frac{\pi}{4}+ \frac{k\pi}{2}\;\;\;\;\;i\;\;\;k\in C\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.