FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Post autor: mtworek98 »

Rozwiąż nierówność: \sin x> \frac{ \sqrt{3} }{2}
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(sinx>\frac{\sqrt{3}}{2}\)
Wiesz,że \(\frac{\sqrt{3}}{2}=sin60^o=sin{ \frac{\pi}{3} }\) ,to narysuj wykresy funkcji
\(y=sinx\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;prostą\;poziomą\;\;y= \frac{ \sqrt{3} }{2}\) i wybierz przedziały, w których sinusoida jest powyżej prostej.
\(x\in ( \frac{\pi}{3}+2k\pi; \frac{2\pi}{3}+2k\pi)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ