FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mtworek98
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 24 lis 2015, 22:03
Podziękowania: 186 razy
Płeć:

FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Post autor: mtworek98 »

Sporządź wykresy funkcji:

a) f(x)=|sin2x|
b) f(x)= \tg (x+ \frac{ \pi }{4})+1

W a) podaj miejsca zerowe i przedziały, w których funkcja jest rosnąca
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Sporządź wykresy funkcji:

a) f(x)=|sin2x|


W a) podaj miejsca zerowe i przedziały, w których funkcja jest rosnąca

\(y_1=\sin x\\\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (6.69 KiB) Przejrzano 1158 razy

\(y_2=\sin 2x\\\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (8 KiB) Przejrzano 1158 razy
\(y_3=|\sin 2x|\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (7.21 KiB) Przejrzano 1158 razy
\(f(x)=0\;\iff\;x=\frac{k\pi}{2},\;\;k\in\mathbb{C}\)
funkcja jest rosnąca w przedziałach postaci \([\frac{k\pi}{2},\frac{\pi}{4}+\frac{k\pi}{2}],\;k\in\mathbb{C}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: FUNKCJE TRYGONOMETRYCZNE

Post autor: eresh »

mtworek98 pisze:Sporządź wykresy funkcji:

b) f(x)= \tg (x+ \frac{ \pi }{4})+1

\(y_1=\tg x\\\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (12.71 KiB) Przejrzano 1158 razy
\(y_2=\tg (x+\frac{\pi}{4})+1\) - wykres \(y_1\) przesuwamy o wektor \([-\frac{\pi}{4},1]\)
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.28 KiB) Przejrzano 1158 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ