naszkicuj wykres fukncji f

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dobrzyc
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 31 sty 2016, 11:51
Podziękowania: 146 razy
Płeć:

naszkicuj wykres fukncji f

Post autor: dobrzyc »

21.Naszkicuj wykres funkcji f. podaj wspolrzedne punktow przeciecia wykresu z osiami ukladu wspolrzednych.
a) f(x)=1 + 2log(2) \frac{1}{ \sqrt{x} }
24. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma pierwiastek dodatni/?
a) log(5) x+5 =m
b)3 + 2x =log(1/3) m
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: naszkicuj wykres fukncji f

Post autor: eresh »

dobrzyc pisze: 24. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma pierwiastek dodatni/?
a) log(5) x+5 =m

\(f(x)=\log_5(x+5)\\
y_1=\log_5x\\
y_2=\log_5(x+5)\)

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (8.42 KiB) Przejrzano 1919 razy
\(m>1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: naszkicuj wykres fukncji f

Post autor: eresh »

dobrzyc pisze: 24. Dla jakich wartosci parametru m rownanie ma pierwiastek dodatni/?

b)3 + 2x =log(1/3) m

\(3+2x-\log_{\frac{1}{3}}m=0\\
m>0\\
2x=\log_{\frac{1}{3}}m-3\\
x=\frac{1}{2}\log_{\frac{1}{3}}m-\frac{3}{2}\\
\frac{1}{2}\log_{\frac{1}{3}}m-\frac{3}{2}>0\\
\log_{\frac{1}{3}}m-3>0\\
\log_{\frac{1}{3}}m>\log_{\frac{1}{3}}(\frac{1}{3})^3\\
m<\frac{1}{27}\\\)

Odpowiedź: \(m\in (0,\frac{1}{27})\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: naszkicuj wykres fukncji f

Post autor: eresh »

dobrzyc pisze:21.Naszkicuj wykres funkcji f. podaj wspolrzedne punktow przeciecia wykresu z osiami ukladu wspolrzednych.
a) f(x)=1 + 2log(2) \frac{1}{ \sqrt{x} }

\(f(x)=1+2\log_2\frac{1}{\sqrt{x}}\)

\(D=(0,\infty)\)
\(f(x)=1+2\log_2x^{-0,5}\\
f(x)=1-\log_2x\\
y_1=\log_2x\\
y_2=-\log_2x\\
y_3=f(x)\)

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (9.31 KiB) Przejrzano 1917 razy
brak miejsc przecięcia wykresu z osią OY
miejsce przecięcia z osią OX: \((2,0)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ