granice
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
granice
Proszę powiedzcie, jak rozwiązać takie przykłady (polecenie: oblicz):
a)\(\Lim_{x\to -1 }(x^3-4)(2-x)\)
b)\(\Lim_{x\to -1} \frac{x^2-16}{x+4}\)
c)\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}\)
d)\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}\)
e)\(\Lim_{x\to 1^-} \frac{(x-1)^2}{|x-1|}\)
f)\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}\)
g)\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)\)
h)\(\Lim_{x\to -4} \frac{-3}{(x+4)^2}\)
zrobiłam przykłady a, b i c i moje wyniki to:
a) -15
b) -5
c) 0
ale nie wiem czy są prawidłowe ... .
a)\(\Lim_{x\to -1 }(x^3-4)(2-x)\)
b)\(\Lim_{x\to -1} \frac{x^2-16}{x+4}\)
c)\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}\)
d)\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}\)
e)\(\Lim_{x\to 1^-} \frac{(x-1)^2}{|x-1|}\)
f)\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}\)
g)\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)\)
h)\(\Lim_{x\to -4} \frac{-3}{(x+4)^2}\)
zrobiłam przykłady a, b i c i moje wyniki to:
a) -15
b) -5
c) 0
ale nie wiem czy są prawidłowe ... .
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
Mi82 pisze:Proszę powiedzcie, jak rozwiązać takie przykłady (polecenie: oblicz):
a)\(\Lim_{x\to -1 }(x^3-4)(2-x)\)
\(\Lim_{x\to -1 }(x^3-4)(2-x)=(-1-4)(2+1)=-15\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
\(\Lim_{x\to -1} \frac{x^2-16}{x+4}=\frac{1-16}{-1+4}=\frac{-15}{3}=-5\)Mi82 pisze:
b)\(\Lim_{x\to -1} \frac{x^2-16}{x+4}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
Mi82 pisze: c)\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}\)
\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0}]\\
\Lim_{x\to -2^-} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0^+}]=+\infty\\
\Lim_{x\to -2^+} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0^-}]=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
Mi82 pisze:P
d)\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}\)
.
\(\Lim_{x\to 0}\frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}=[\frac{0}{0}]=\Lim_{x\to 0}\frac{x+4-4}{5x(\sqrt{x+4}+2)}=\Lim_{x\to 0}\frac{1}{5(\sqrt{x+4}+2)}=\frac{1}{5\cdot 4}=\frac{1}{20}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
\(\Lim_{x\to 1^-}\frac{(x-1)^2}{|x-1|}=\Lim_{x\to 1^-}\frac{(x-1)^2}{-(x-1)}=\Lim_{x\to 1^-}(-(x-1))=0\)Mi82 pisze:e)\(\Lim_{x\to 1^-} \frac{(x-1)^2}{|x-1|}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
Mi82 pisze: f)\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}\)
\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}=\Lim_{x\to +\infty}\frac{x^2(\frac{2}{x}-3)}{x^2(2+\frac{1}{x}-\frac{5}{x^2}}=\Lim_{x\to +\infty}\frac{\frac{2}{x}-3}{2+\frac{1}{x}-\frac{5}{x^2}}=\frac{-3}{2}=-1,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)=\Lim_{x\to -\infty}x^3(6-\frac{4}{x})=-\infty\cdot 6=-\infty\)Mi82 pisze: g)\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
\(\Lim_{x\to -4}\frac{-3}{(x+4)^2}=[\frac{-3}{0^+}]=-\infty\)Mi82 pisze: h)\(\Lim_{x\to -4} \frac{-3}{(x+4)^2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: granice
skąd w liczniku wyszło 5?eresh pisze:Mi82 pisze: c)\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}\)
\(\Lim_{x\to -2} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0}]\\
\Lim_{x\to -2^-} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0^+}]=+\infty\\
\Lim_{x\to -2^+} \frac{(x^2+x+2)}{(x^2-3x-10)}=[\frac{5}{0^-}]=-\infty\)
Pomyliłam się w przykładzie, przepraszam. Prawidłowo powinno być w liczniku \((x^2+x-2)\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: granice
dlaczego w liczniku w obliczeniach wychodzi 1 ?eresh pisze:Mi82 pisze:P
d)\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}\)
.
\(\Lim_{x\to 0}\frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}=[\frac{0}{0}]=\Lim_{x\to 0}\frac{x+4-4}{5x(\sqrt{x+4}+2)}=\Lim_{x\to 0}\frac{1}{5(\sqrt{x+4}+2)}=\frac{1}{5\cdot 4}=\frac{1}{20}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: granice
Mi82 pisze:\Lim_{x\to 0}\frac{x+4-4}{5x(\sqrt{x+4}+2)}eresh pisze:Mi82 pisze:P
d)\(\Lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}\)
.
\(\Lim_{x\to 0}\frac{ \sqrt{x+4}-2 }{5x}=[\frac{0}{0}]=\Lim_{x\to 0}\frac{x+4-4}{5x(\sqrt{x+4}+2)}=\Lim_{x\to 0}\frac{1}{5(\sqrt{x+4}+2)}=\frac{1}{5\cdot 4}=\frac{1}{20}\)
dlaczego w liczniku w obliczeniach wychodzi 1 ?
bo x się skrócił
\(\Lim_{x\to 0}\frac{x+4-4}{5x(\sqrt{x+4}+2)}=\Lim_{x\to 0}\frac{x}{5x(\sqrt{x+4}+2)}=\Lim_{x\to 0}\frac{1}{5(\sqrt{x+4}+2)}=\frac{1}{20}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: granice
dlaczego w obliczeniach granicy pomijamy ułamki które mają x w mianowniku i zostają nam tylko liczby -3 w liczniku i 2 w mianowniku ?eresh pisze:Mi82 pisze: f)\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}\)
\(\Lim_{x\to + \infty } \frac{2x-3x^2}{2x^2+x-5}=\Lim_{x\to +\infty}\frac{x^2(\frac{2}{x}-3)}{x^2(2+\frac{1}{x}-\frac{5}{x^2}}=\Lim_{x\to +\infty}\frac{\frac{2}{x}-3}{2+\frac{1}{x}-\frac{5}{x^2}}=\frac{-3}{2}=-1,5\)
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 05 mar 2009, 00:17
- Podziękowania: 131 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Re: granice
Nie wiem po co wyłączamy w ogóle x z największą potęgą przed nawias, dlaczego tak się dzieje ?eresh pisze:\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)=\Lim_{x\to -\infty}x^3(6-\frac{4}{x})=-\infty\cdot 6=-\infty\)Mi82 pisze: g)\(\Lim_{x\to - \infty } (6x^3-4x^2)\)