logarytmy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
easytank
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 03 paź 2015, 14:00
Podziękowania: 2 razy

logarytmy

Post autor: easytank »

\(log_3 2\) = a \(log_6 5\) = b oblicz log przy podstawie 216 z 225
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Re: logarytmy

Post autor: sebnorth »

\(\log_3 2 = a\)

\(a + 1 = \log_3 2 + \log_3 3 = \log_3 6\)

\(\log_6 3 = \frac{1}{a+1}\)

\(\log_{216} 225 = c = ?\)

\(c = \frac{2}{3} \log_6 15\)

\(\log_6 15 = \log_6 3 + \log_6 5 = \frac{1}{a+1} + b\)

odp: \(\frac{2}{3} \cdot ( \frac{1}{a+1} + b)\)
ODPOWIEDZ