Dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
izkass
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 23 kwie 2015, 20:46
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych

Post autor: izkass »

Proszę o rozwiązanie, bo nie wiem co z tą "2" zrobić.. wymnożyć ją jak poprzednie?
\(\frac{3x}{x+1}-\frac{x+2}{x-2}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(\frac{3x}{x+1}-\frac{x+2}{x-2}=\frac{3x(x-2)-(x+2)(x+1)}{(x-2)(x+1)}=\frac{3x^2-6x-x^2-3x-2}{(x-2)(x+1)}=\frac{2x^2-9x-2}{(x-2)(x+1)}\)

\(x\in\mathbb{R}\setminus\{-1,2\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

To nie jest równanie...
w dodatku twój zapis nie jest jednoznaczny.
\(\frac{3x}{x+1}- \frac{x+2}{x-2}=\)
Sprowadzasz do wspólnego mianownika (x+1)(x-2)
\(= \frac{3x(x-2)-(x+2)(x+1)}{(x+1)(x-2)}= \frac{3x^2-6x-x^2-x-2x-2}{(x+1)(x-2)}= \frac{2x^2-9x-2}{(x+1)(x-2)}\)

Tu masz przykłady czytelnych zapisów:

http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ