1.Wyznacz ekstrema funkcji f
a) \(f(x) = -x^3 +3x +2\)
b) \(f(x) = 2x^3 - 3x^2 - 12x\)
2. Wyznacz przedziały monotoniczności oraz ekstrema funkcji \(f\)
a) \(f(x) =\frac{4}{x^2} - 2x\)
2. Uzasadnij ,że funkcja f nie ma ekstremum
a) \(f(x) = -x^3 - 3x +10\)
Ekstrema funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
a) \(f(x) = -x^3 +3x +2\)
\(F_f=R\)
\(f'(x)=-3x^2+3\)
\(f'(x)>0 \iff x \in (-1; 1)\) funkcja w tym przedziale rośnie.
\(f'(x)<0 \iff x \in (- \infty; -1) \cup (1; +\infty)\) funkcja w tych przedziałach maleje.
Ekstrema to miejsca w którym pochodna zmienia znak.
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni w punkcie \(x_1=-1\) i jest to minimum.
Pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny w punkcie \(x_2=1\) i jest to maksimum.
\(F_f=R\)
\(f'(x)=-3x^2+3\)
\(f'(x)>0 \iff x \in (-1; 1)\) funkcja w tym przedziale rośnie.
\(f'(x)<0 \iff x \in (- \infty; -1) \cup (1; +\infty)\) funkcja w tych przedziałach maleje.
Ekstrema to miejsca w którym pochodna zmienia znak.
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni w punkcie \(x_1=-1\) i jest to minimum.
Pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny w punkcie \(x_2=1\) i jest to maksimum.
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
b)\(f(x) = -2x^3-3x^2-12\)
\(F_f=R\)
\(f'(x)=-6x^2-6x\)
\(f'(x)>0 \iff x \in (-1; 0)\) funkcja w tym przedziale rośnie.
\(f'(x)<0 \iff x \in (- \infty; -1) \cup (0; +\infty)\) funkcja w tych przedziałach maleje.
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni w punkcie \(x_1=-1\) i jest to minimum.
Pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny w punkcie \(x_2=0\) i jest to maksimum.
\(F_f=R\)
\(f'(x)=-6x^2-6x\)
\(f'(x)>0 \iff x \in (-1; 0)\) funkcja w tym przedziale rośnie.
\(f'(x)<0 \iff x \in (- \infty; -1) \cup (0; +\infty)\) funkcja w tych przedziałach maleje.
Pochodna zmienia znak z ujemnego na dodatni w punkcie \(x_1=-1\) i jest to minimum.
Pochodna zmienia znak z dodatniego na ujemny w punkcie \(x_2=0\) i jest to maksimum.
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
zad2
a) \(f(x)=\frac{4}{x^2}-2x\)
\(D_f=R \bez {0}\)
\(f'(x)=\frac{-8}{x^3}-2\)
\(f'(x)>0 \iff \frac{-8}{x^3}-2>0\)
\(\frac{4}{x^3}+1<0\)
\(4+x^3>0 \\
x^3>-4 \\
x>\sqrt[3]{-4} \wedge x<0\)
\(x\in (\sqrt[3]{-4}; 0)\) w tym przedziale funkcja \(f(x)\) rośnie.
\(f'(x)<0 \iff \iff \frac{-8}{x^3}-2<0\)
\(\frac{4}{x^3}+1>0 \So \sqrt[3]{-4} \wedge x>0\)
\(x\in (-\infty ;\sqrt[3]{-4}) \cup (0; +\infty)\) w tych przedziałach funkcja \(f(x)\) maleje.
Ekstremum minimum w punkcie \(x_1=\sqrt[3]{-4}\)
Ekstremum maksimum nie istnieje.
a) \(f(x)=\frac{4}{x^2}-2x\)
\(D_f=R \bez {0}\)
\(f'(x)=\frac{-8}{x^3}-2\)
\(f'(x)>0 \iff \frac{-8}{x^3}-2>0\)
\(\frac{4}{x^3}+1<0\)
\(4+x^3>0 \\
x^3>-4 \\
x>\sqrt[3]{-4} \wedge x<0\)
\(x\in (\sqrt[3]{-4}; 0)\) w tym przedziale funkcja \(f(x)\) rośnie.
\(f'(x)<0 \iff \iff \frac{-8}{x^3}-2<0\)
\(\frac{4}{x^3}+1>0 \So \sqrt[3]{-4} \wedge x>0\)
\(x\in (-\infty ;\sqrt[3]{-4}) \cup (0; +\infty)\) w tych przedziałach funkcja \(f(x)\) maleje.
Ekstremum minimum w punkcie \(x_1=\sqrt[3]{-4}\)
Ekstremum maksimum nie istnieje.