1)
Dana jest funckja f o wzorze \(F(x)=x ^{2}+sin ^{2} \alpha x-2 \pi\) dla \(\alpha \in <0,2\pi>\).
a) Wyznacz wszytskie wartości parametru \(\alpha\) , dla których osią symetrii wykresu tej funkcji jest prosta \(x= -\frac{1}{2}\).
b) Wykaż, że nie istnieje taka wartość parametru \(\alpha\) dla której do wykresu funckji f należy punkt \(P=(1,-2\pi)\)
2)
Wyznacz sin2x i cos2x jęsli wiadomo że \(x \in ( \frac{\pi}{2} ; \pi)\) i tgx=-5
Trygonometria :P
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt:
To pierwsze to może być fajne zadanie, ale coś jest pokręcone w treści, bo w a) nie ma takiego alpha. Sprawdź jeszcze raz, czy dobrze jest napisany wzór.
2. www.zadania.info/807564
2. www.zadania.info/807564
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
1 a)
jak dla mnie wsp. x-owa wierzcholka paraboli powinna miec wartosc -1/2
wzor na p wierzcholka (p, q):
p = -b/2a
-1/2 = -b/2a
-1 = -b
b = 1
sin = 1 v -1
alfa = pi/2 v 3*pi/2
1 b)
po podstawieniu otrzymamy
sin^2 = -1
co nie ma rozwiazania w zbiorze liczb rzeczywistych
przepraszam za prymitywny zapis
jak dla mnie wsp. x-owa wierzcholka paraboli powinna miec wartosc -1/2
wzor na p wierzcholka (p, q):
p = -b/2a
-1/2 = -b/2a
-1 = -b
b = 1
sin = 1 v -1
alfa = pi/2 v 3*pi/2
1 b)
po podstawieniu otrzymamy
sin^2 = -1
co nie ma rozwiazania w zbiorze liczb rzeczywistych
przepraszam za prymitywny zapis
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09
- escher
- Moderator
- Posty: 308
- Rejestracja: 26 wrz 2008, 13:41
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 68 razy
W obronie supergolonki w tym temacie trzeba dodać, że brak nawiasów jest tu dokuczliwy. Standardowo
\(\sin^2\alpha x\) będzie oznaczać \((\sin(\alpha x) )^2\) i wtedy zadanie jest mocno nietypowe jak na szkolne. A to o co w zadaniu chodzi należałoby zapisać raczej jako
\((\sin^2\alpha)x\) albo \(x\sin^2\alpha\), co nie powodowałoby nieporozumień.
escher
\(\sin^2\alpha x\) będzie oznaczać \((\sin(\alpha x) )^2\) i wtedy zadanie jest mocno nietypowe jak na szkolne. A to o co w zadaniu chodzi należałoby zapisać raczej jako
\((\sin^2\alpha)x\) albo \(x\sin^2\alpha\), co nie powodowałoby nieporozumień.
escher
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 13 paź 2008, 19:09
- supergolonka
- Moderator
- Posty: 1853
- Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Płeć:
- Kontakt: