założenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

założenie

Post autor: gremlin4 »

Potrzebuję założenie do:
\(\sqrt{12-3^{x+1}}\)
kukise
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
Otrzymane podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: kukise »

\(\sqrt{12-3^{x+1}}\)

Wyrażenie podpierwiastkowe jest nieujemne:

\(12-3^{x+1} \ge 0 \\
12 \ge 3^{x+1} \\
log_312 \ge log_33^{x+1} \\
log_3(3 \cdot 4) \ge x+1 \\
1+log_34 -1 \ge x \\
log_34 \ge x\)
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.


Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: założenie

Post autor: eresh »

gremlin4 pisze:Potrzebuję założenie do:
\(\sqrt{12-3^{x+1}}\)
\(12-3^{x+1}\geq 0\\
12-3^x\cdot 3\geq 0\\
4-3^x\geq 0\\
3^x\leq 4\\
\log_33^x\leq \log_34\\
x\leq \log_34\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ