funkcja wykładnicza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gremlin4
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 248
Rejestracja: 11 sie 2014, 15:11
Lokalizacja: Jasło
Podziękowania: 205 razy
Otrzymane podziękowania: 17 razy
Płeć:

funkcja wykładnicza

Post autor: gremlin4 »

1.Liczby \(\sqrt[3]{5}- \sqrt[3]{2}, \sqrt[4]{4x^2-12x+9}, \sqrt[3]{25}+ \sqrt[3]{10} + \sqrt[3]{4}\) w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.Oblicz \(x\).

\(\)

Odpowiedź: \(x=0 \vee x=3\)

Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja wykładnicza

Post autor: eresh »

\(\sqrt[4]{(4x^2-12x+9)^2}=(\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{2})(\sqrt[3]{25}+\sqrt[3]{10}+\sqrt[3]{4})\\
\sqrt[4]{((2x-3)^2)^2}=5+\sqrt[3]{50}+\sqrt[3]{20}-\sqrt[3]{50}-\sqrt[3]{20}-\sqrt[3]{8}\\
\sqrt[4]{(2x-3)^4}=3\\
|2x-3|=3\\
2x-3=3\;\;\; \vee \;\;\;2x-3=-3\\
2x=6\;\;\;\vee\;\;\;2x=0\\
x=3\;\;\;\vee\;\;\;x=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kukise
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 430
Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
Otrzymane podziękowania: 186 razy
Płeć:

Post autor: kukise »

eresh pisze:\(\sqrt[4]{(4x^2-12x+9)^2}=(\sqrt[3]{5}-\sqrt[3]{2})(\sqrt[3]{25}+\sqrt[3]{10}+\sqrt[3]{4})\\
\sqrt[4]{(2x-3)^2}=5+\sqrt[3]{50}+\sqrt[3]{20}-\sqrt[3]{50}-\sqrt[3]{20}-\sqrt[3]{8}\)
Kwadrat się zgubił :)

\(\sqrt[4]{((2x-3)^2)^2}=3\\
|2x-3|=3\\
2x-3=3\;\;\; \vee \;\;\;2x-3=-3\\
2x=6\;\;\;\vee\;\;\;2x=0\\
x=3\;\;\;\vee\;\;\;x=0\)
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.


Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

kukise pisze:
Kwadrat się zgubił :)

racja, już poprawiam
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ