zad.1.
Sporządz wykres funkcji f(x)=[-xkwadrat+4] dla x nalezacego do przedziału (-nieskonczonosc,2), [x-2] dla x nalezacego do przedzialu <2,+skonczonosc).
zad 2.
Wyznacz dziedzine funkcji f(x)= pierwiastek z 1- jedna trzecia x.
zad.3.
Potrzebuje rozwiazac funkcje f(5)=(m-1)x-7=0 (miejscem zerowym funkcji jest liczba x=5.
zad.4.
Wzor funkcji f(x)=(2x-3)do kwadratu+(x-4)do kwadratu -4x kwadrat+10x-16
a)doprowadz do najprostszej postaci wykonujac dzialania i redukujac wyrazy podobne
b)narysuj wykres funkcji i podaj jej zbior wartosci
c)wyznacz maxymalny przedzial w ktorym wartosci funkcji sa ujemne
d)wyznacz przedzial w ktorym funkcja jest malejaca.
Z gory dzieki za rozwiazanie ktoregokolwiek zadania.
Sporządz wykres funkcji f(x)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
2.
\(1-\frac{1}{3}x\ge0\)
3.
\(5(m-1)-7=0\)
4.
\(f(x)=(2x-3)^2+(x-4)^2-4x^2+10x-16\)
Zastosuj wzory skróconego mnożenia, po uproszczeniu powinno wyjść \(f(x)=x^2 - 10x + 9\)
b), c), d) odczytaj z wykresu
\(1-\frac{1}{3}x\ge0\)
3.
\(5(m-1)-7=0\)
4.
\(f(x)=(2x-3)^2+(x-4)^2-4x^2+10x-16\)
Zastosuj wzory skróconego mnożenia, po uproszczeniu powinno wyjść \(f(x)=x^2 - 10x + 9\)
b), c), d) odczytaj z wykresu
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.