Interpretacja geometryczna układu równań liniowych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Interpretacja geometryczna układu równań liniowych.
Zad.1. Narysuj równoległobok, którego boki zawierają się w podanych prostych.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku.
a)
\(y = \frac{1}{2}x + 3\\ y = \frac{1}{2}x - 2\\ y = -2x - 7\\ y = -2x + 8\)
b)
\(3x - y = -2\\3x - y = 4\\x - 2y =6\\ x - 2y = -14\)
Nie wiem, jak wyznaczyć współrzędne wierzchołków.
a) Znaczy zauważyłam, że funkcję są do siebie równoległe i także prostopadłe do siebie.
Ale nie wiem, jakie równania są koło siebie, bo nie umiem wyliczyć czy do jakieś funkcji współczynnik b pasuję.
Proszę o pomoc i dziękuję
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku.
a)
\(y = \frac{1}{2}x + 3\\ y = \frac{1}{2}x - 2\\ y = -2x - 7\\ y = -2x + 8\)
b)
\(3x - y = -2\\3x - y = 4\\x - 2y =6\\ x - 2y = -14\)
Nie wiem, jak wyznaczyć współrzędne wierzchołków.
a) Znaczy zauważyłam, że funkcję są do siebie równoległe i także prostopadłe do siebie.
Ale nie wiem, jakie równania są koło siebie, bo nie umiem wyliczyć czy do jakieś funkcji współczynnik b pasuję.
Proszę o pomoc i dziękuję
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 19:05 przez mallio, łącznie zmieniany 2 razy.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Chociaż czy może mam wyliczyć po kolei : \(\begin{cases}y = \frac{1}{2}x + 3\\ y = -2x - 7 \end{cases}\)
\(\begin{cases} y = \frac{1}{2}x + 3 \\ y = -2x + 8 \end{cases}\)
\(\begin{cases}y = \frac{1}{2}x - 2 \\ y = -2x - 7 \end{cases}\)
\(\begin{cases}y = \frac{1}{2}x - 2 \\y = -2x + 8 \end{cases}\)
\(\begin{cases} y = \frac{1}{2}x + 3 \\ y = -2x + 8 \end{cases}\)
\(\begin{cases}y = \frac{1}{2}x - 2 \\ y = -2x - 7 \end{cases}\)
\(\begin{cases}y = \frac{1}{2}x - 2 \\y = -2x + 8 \end{cases}\)
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Dzięki Alexx17 udało mi się zrobić algebraicznie i graficznie(za pomocą tabelki). I wyniki mi się zgadają, ale mam problemy z podpunktem b).
Możesz mi pomóc jak możesz ?
Edytowałam zadanie, podpunkt b) jest na górze.
Mam problem z tym podpunktem ponieważ, z tych prostych nie wychodzi (jak dla mnie) równoległobok.
I nie wiem, skąd mam wziąć wierzchołki.
Możesz mi pomóc jak możesz ?
Edytowałam zadanie, podpunkt b) jest na górze.
Mam problem z tym podpunktem ponieważ, z tych prostych nie wychodzi (jak dla mnie) równoległobok.
I nie wiem, skąd mam wziąć wierzchołki.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6762
- Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
- Otrzymane podziękowania: 3034 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Ale tylko dwa punkty mam, bo reszta punktów przecina się gdzieś w połowie kratki niestety, ale z dwóch można chyba odczytać. Już to robiłam, ale mam chwilową demencję.
A algebraicznie to już wyliczam, po prostu coś mi się ubzdurało
Dziękuję za odpisanie.
Sama nie wiem dlaczego miałam problemy , z tym zadaniem.
Wiem, że czasami zachowuję się, jakbym była z Marsa
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
-
- Fachowiec
- Posty: 1014
- Rejestracja: 08 wrz 2011, 20:24
- Podziękowania: 644 razy
- Otrzymane podziękowania: 57 razy
- Płeć:
Irena to znaczy, że jestem najbardziej szczęśliwą kobietą na świecie.Mam wszystkich mężczyzn dla siebie
Irena chodzi o ten poradnik
Muszę go kupić, najzabawniejsze jest to, że to facet napisał
Irena chodzi o ten poradnik
Muszę go kupić, najzabawniejsze jest to, że to facet napisał
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 19:40 przez mallio, łącznie zmieniany 1 raz.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię