Funkcje, 4 zadania, trudne ale przydatne. dzieki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Ostatnie zadania z funkcji z ktorymi mam problem, prosze o rozwiazanie...

100. Funkcja g okreslona wzorem gx= wartbezwzgledna f(x-1)+2watrbezwzgledna. Podaj zbior rozwiazan nierownosci gx<= 2x+4. Wykres fx (-6 do -3 stala wartosc -2; od -3 do -1 rosnie, miejsce zerowe -2; od -1 do 3 stala wartosc 2; od 3 do 6 malejaca, miejsce zerowe 4).

102. Wykres funkcji fx= x-3/x^2 -x-6 przesunieto o wektor u=[-2;1], a nastepnie przesuniety wykres odbito symetrycznie wzgledem poczatku ukl. wspolrzednych. Otrzymano wykres pewnej funkcji g. Znajdz wzor funkcji g i wyznacz jej dziedzine.

113.Wykres funkcji fx=x^3 +3x+1 przeksztalcono w symetrii wzgledem prostej x=2 i otrzymano wykres funkcji g. Znajdziemy wzor funkcji g w nastepujacy sposob:
- wykres funkcji f i prosta x=2 przesuwamy o wektor u=[-2;0]: otrzymujemy wykres funkcji f1x=(x+2)^3 +3(x+2) +1 i prosta x=0 (os OY);
-wykres funkcji f1 przeksztalcamy w symetrii wzgledem osi OY: otrzymujemy wykres funkcji f2x=(-x+2)^3+3(-x+2)+1;
-wykres funkcji f2 przesuwamy o wektor -u=[2;0] otrzymujac w ten sposob wykres szukanej funkcji g: gx=(-x+4)^3 +3(-x+4)+1, czyli gx= -x^3 +12x^2 - 51x +77.

Ten przyklad dosyc prosty, mialam problem z zadaniem bo tam jest ulamek i cos musialam tam zle zrobic...

Wykres funkcji fx= x-1/x+1 przeksztalcono w symetrii wzgledem prostej x=-1 i otrzymano wykres funkcji g. Stosujac przedstawiona wyzej metode wyznacz wzor funkcji g.

124. Funkcja f okreslona jest wzorem fx= x^2 +4x +5/x^2+4x. Znajdz taki wektor u=[p,0], aby po przesunieciu wykresu funkcji f o wektor u otrzymac wykres funkcji parzystej. Podaj wzor funkcji, ktorej wykres otrzymamy po przesunieciu wykresu funkcji f o znaleziony wektor.


BARDZO DZIEKUJE ZA ROZWIAZANIE
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

anetka10 pisze:Ostatnie zadania z funkcji z ktorymi mam problem, prosze o rozwiazanie...

100. Funkcja g okreslona wzorem gx= wartbezwzgledna f(x-1)+2watrbezwzgledna. Podaj zbior rozwiazan nierownosci gx<= 2x+4. Wykres fx (-6 do -3 stala wartosc -2; od -3 do -1 rosnie, miejsce zerowe -2; od -1 do 3 stala wartosc 2; od 3 do 6 malejaca, miejsce zerowe 4).
http://www.zadania.info/2832367
102. Wykres funkcji fx= x-3/x^2 -x-6 przesunieto o wektor u=[-2;1], a nastepnie przesuniety wykres odbito symetrycznie wzgledem poczatku ukl. wspolrzednych. Otrzymano wykres pewnej funkcji g. Znajdz wzor funkcji g i wyznacz jej dziedzine.
http://www.zadania.info/4272119
113.Wykres funkcji fx=x^3 +3x+1 przeksztalcono w symetrii wzgledem prostej x=2 i otrzymano wykres funkcji g. Znajdziemy wzor funkcji g w nastepujacy sposob:
- wykres funkcji f i prosta x=2 przesuwamy o wektor u=[-2;0]: otrzymujemy wykres funkcji f1x=(x+2)^3 +3(x+2) +1 i prosta x=0 (os OY);
-wykres funkcji f1 przeksztalcamy w symetrii wzgledem osi OY: otrzymujemy wykres funkcji f2x=(-x+2)^3+3(-x+2)+1;
-wykres funkcji f2 przesuwamy o wektor -u=[2;0] otrzymujac w ten sposob wykres szukanej funkcji g: gx=(-x+4)^3 +3(-x+4)+1, czyli gx= -x^3 +12x^2 - 51x +77.
http://www.zadania.info/8930176
Wykres funkcji fx= x-1/x+1 przeksztalcono w symetrii wzgledem prostej x=-1 i otrzymano wykres funkcji g. Stosujac przedstawiona wyzej metode wyznacz wzor funkcji g.
http://www.zadania.info/1243707
124. Funkcja f okreslona jest wzorem fx= x^2 +4x +5/x^2+4x. Znajdz taki wektor u=[p,0], aby po przesunieciu wykresu funkcji f o wektor u otrzymac wykres funkcji parzystej. Podaj wzor funkcji, ktorej wykres otrzymamy po przesunieciu wykresu funkcji f o znaleziony wektor.
http://www.zadania.info/8670332
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ