Wydaje mi sie, ze zadanka są banalnie latwe, ale cos jestem zablokowany i nie umiem przebrnac, poza tym najlepszy tez nie jestem Jak by ktos mogl wytlumaczyc troche to bylbym wdzieczny
zad.1
Sinus pewnego kąta ostrego alfa, liczba 1/2 oraz cosinus tego samego kąta alfa tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Oblicz sumę sin alfa + cos alfa .
zad.2
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) - sin^4 x + cos^4 x
ciąg geom i trygonometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(sin\alpha, \frac{1}{2}, cos\alpha\)-ciąg geometryczny
\(\frac{ \frac{1}{2}}{sin\alpha}=\frac{cos\alpha}{ \frac{1}{2}}\\
sin\alpha cos\alpha=\frac{1}{4}\)
\(sin\alpha+cos\alpha=\sqrt{(sin\alpha+cos\alpha)^2}=\sqrt{sin^2\alpha+2sin\alpha cos\alpha+cos^2\alpha}=\sqrt{1+2sin\alpha cos\alpha}=\\
\sqrt{1+2\cdot \frac{1}{4}}=\sqrt{\frac{3}{2}}=\frac{\sqrt6}{2}\)
\(sin\alpha, \frac{1}{2}, cos\alpha\)-ciąg geometryczny
\(\frac{ \frac{1}{2}}{sin\alpha}=\frac{cos\alpha}{ \frac{1}{2}}\\
sin\alpha cos\alpha=\frac{1}{4}\)
\(sin\alpha+cos\alpha=\sqrt{(sin\alpha+cos\alpha)^2}=\sqrt{sin^2\alpha+2sin\alpha cos\alpha+cos^2\alpha}=\sqrt{1+2sin\alpha cos\alpha}=\\
\sqrt{1+2\cdot \frac{1}{4}}=\sqrt{\frac{3}{2}}=\frac{\sqrt6}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Moderator
- Posty: 1026
- Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
- Lokalizacja: Częstochowa
- Otrzymane podziękowania: 137 razy
- Płeć:
zadanie 2
\(f(x) = sin^4 x + cos^4 x=sin^4 x + (1-sin^2 x)^2 = 2sin^4 x - 2sin^2 x + 1\)
interesują nas minimum, maximum wyznaczonej funkcji, dlatego okroimy otrzymaną funkcję
\(g(x) = sin^4 x - sin^2 x\)
i policzymy jej pochodną
\(g'(x) = sin(2x) (2sin^2 x - 1)\)
po przyrównaniu jej do 0 otrzymamy punkty podejrzane o istnienie minimum bądź maksimum, będą to (pomijam okresowość):
\(x_1 = 0\\
x_2 = \frac {\pi} 2\\
x_3 = \frac {\pi} 6\\
x_4 = -\frac {\pi} 6\\\)
podstawiając otrzymane wartości do funkcji f(x) dowiemy się jakie minimalne i maksymalne wartości pojawią się w badanej funkcji
odp. \(Y: \ y \in <\frac 1 2 \ , \ 1>\)
\(f(x) = sin^4 x + cos^4 x=sin^4 x + (1-sin^2 x)^2 = 2sin^4 x - 2sin^2 x + 1\)
interesują nas minimum, maximum wyznaczonej funkcji, dlatego okroimy otrzymaną funkcję
\(g(x) = sin^4 x - sin^2 x\)
i policzymy jej pochodną
\(g'(x) = sin(2x) (2sin^2 x - 1)\)
po przyrównaniu jej do 0 otrzymamy punkty podejrzane o istnienie minimum bądź maksimum, będą to (pomijam okresowość):
\(x_1 = 0\\
x_2 = \frac {\pi} 2\\
x_3 = \frac {\pi} 6\\
x_4 = -\frac {\pi} 6\\\)
podstawiając otrzymane wartości do funkcji f(x) dowiemy się jakie minimalne i maksymalne wartości pojawią się w badanej funkcji
odp. \(Y: \ y \in <\frac 1 2 \ , \ 1>\)