1) Suma miejsc zerowych funkcji y=3x(x-1)(x+2) jest równa ??? Proszę o szczegółowe rozwiązania .
2) Jeżeli zbiorem wartości funkcji y= \(\(x-5)^2-q\) jest przedział (2;\(\infty )\) to q = ?? Proszę o szczegółowe rozwiązania .
3) Dla jakiej wartości wspólczynnika k funkcja y = \(\ x^2-kx+4\) nia ma miejsca zerowego ?? Proszę o szczegółowe rozwiązania .
4) Wykres funkcji y= \(\ 2^x+1\) jest symetryczny względem osi OY do wykresu funkcji ?? Proszę o szczegółowe rozwiązanie .
5) Jeśli wykres funkcji f(x) = 2x-4b przecina oś OY w punkcie P(0;-5) to b = ??? Proszę o szczegółowe rozwizanie .
Bardzo proszę o szczegółowe rozwiazania do każdego z zadań .
Funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 196
- Rejestracja: 26 paź 2010, 19:12
- Podziękowania: 91 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
\(y=3x(x-1)(x+2)\)
Miejsce zerowe funkcji to taki argument,dla którego wartość funkcji wynosi zero.
Iloczyn = zero,jeśli mnożymy przez zero.
Obliczasz miejsca zerowe;
\(3x(x-1)(x+2)=0
3x=0\;\;lub\;\;x-1=0\;\;lub\;\;x+2=0
x=0\;\;\;\;\;\;\;x=1\;\;\;\;\;\;x=-2\)
Funkcja ma trzy miejsca zerowe,a oto ich suma : \(0+1+(-2)=-1\)
Odp.Suma miejsc zerowych jest równa (-1)
\(y=3x(x-1)(x+2)\)
Miejsce zerowe funkcji to taki argument,dla którego wartość funkcji wynosi zero.
Iloczyn = zero,jeśli mnożymy przez zero.
Obliczasz miejsca zerowe;
\(3x(x-1)(x+2)=0
3x=0\;\;lub\;\;x-1=0\;\;lub\;\;x+2=0
x=0\;\;\;\;\;\;\;x=1\;\;\;\;\;\;x=-2\)
Funkcja ma trzy miejsca zerowe,a oto ich suma : \(0+1+(-2)=-1\)
Odp.Suma miejsc zerowych jest równa (-1)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2)Masz daną postać kanoniczną funkcji kwadratowej,czyli znasz współrzędne wierzchołka paraboli \(x_w=5\;\;i\;\;y_w=-q\)
Parabola ma ramiona w górę,czyli jej najmniejsza wartość to \(y_w=-q\)
Tę najmniejszą wartość masz podaną,bo zbiór wartości jest \(<2;+ \infty )\)
Mamy równanie :\(-q=2\;\;\; \Rightarrow \;\;\;q=-2\)
Wzór funkcji :\(y=(x-5)^2-(-2)
y=(x-5)^2+2\)
Odp.q=-2
Parabola ma ramiona w górę,czyli jej najmniejsza wartość to \(y_w=-q\)
Tę najmniejszą wartość masz podaną,bo zbiór wartości jest \(<2;+ \infty )\)
Mamy równanie :\(-q=2\;\;\; \Rightarrow \;\;\;q=-2\)
Wzór funkcji :\(y=(x-5)^2-(-2)
y=(x-5)^2+2\)
Odp.q=-2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.