Zadanie z funkcji potęgowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
blade123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 kwie 2010, 19:10

Zadanie z funkcji potęgowej

Post autor: blade123 »

Proszę o pomoc z tym zadaniem.

Narysuj wykres funkcji \(y=x^{^\frac{-1}_/{2} }\) i omów jej własności. Proszę o użycie "tabelki" przy rozwiązaniu zadania.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Dziedzina to x € (0 , +niesk.)
y = 1/(pierw.x)
Nie robię tabelki,ale podam współrzędne punktów (x , y) należących do wykresu.(krzywa przypomina kształtem
hiperbolę w pierwszej ćwiartce układu)
(1/100 ,10) (1/9 ,3) (1/4 ,2)(1,1)(2,1/pierw.2) (4 , 1/2) ....
Wykres nie dotyka osi X,nie ma miejsc zerowych.
Radzę dobrać duże jednostki na osiach X i Y.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
blade123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 kwie 2010, 19:10

Post autor: blade123 »

Galen, a moglbys zrobic wykres, bo mi wychodzi takie "nie wiadomo co" :? i podac wlasnosci: parzystosc, nie parzystosc, czy funkcja jest malejaca czy rosnaca i w jakim przedziale, czy jest roznowartosciowa, jakie przyjmuje wartosci dodatnie i ujemne...sam nie moge sobie poradzic z tym zadaniem :|
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Funkcja malejąca,nie jest parzysta,ani nieparzysta,bo dziedzina nie ma liczb przeciwnych.
Jest różnowartościowa i przyjmuje tylko wartości dodatnie.
cały wykres jest w pierwszej ćwiartce,nie dotyka osi X,ani Y.
(zobacz sobie jak wygląda wykres y = 1/x dla x dodatnich...Twój będzie kształtem przypominał tę hiperbolę)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ