kulki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
pytający231
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 17 mar 2015, 12:32
Podziękowania: 54 razy
Płeć:

kulki

Post autor: pytający231 »

W urnie u1 znajdują się kule:3 białe,2 kule czerwone i 1 kula niebieska a w urnie2:1 kula biała, 3 kule czerwone i 2 kulw niebieskie.Losujemy najpierw jedną kulę z urny u1 a następnie jedną kulę z urny u2.Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania obu kul tego samego koloru.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

\(P(A)=\frac{3}{6}\cdot\frac{1}{6}+\frac{2}{6}\cdot\frac{3}{6}+\frac{1}{6}\cdot\frac{2}{6}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ