Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: Tiensinhan »

Józio ma 6 zeszytów- każdy do innego przedmiotu. Józio nosi codziennie wszystkie zeszyty w tornistrze nie troszcząc się , które będą mu potrzebne danego dnia w szkole. Pewnego dnia Józio, przypadkiem , wziął do szkoły tylko 5 zeszytów, wybierając je losowo spomiędzy szcześciu. Tego dnia w szkole potrzebne mu były 3 zeszyty. Zatem prawdopodobieństwo zdarzenia , ze Józio miał tego dnia wszystkiego potrzebne mu zeszyty jest równe?

Nie jestem pewny czy dobrze wyliczyłem ilość możliwosci, bez uwzględnienia tych które były mu 'potrzebne'

\({6 \choose 5 } : { 6\choose 3}\) ?
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
natalka96
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 08 lut 2015, 19:31
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Post autor: natalka96 »

\(\frac{{5 \choose 3 }}{{6 \choose 5 } }\)
Tiensinhan
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 166
Rejestracja: 03 kwie 2013, 21:17
Lokalizacja: Muszyna
Podziękowania: 66 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Tiensinhan »

Możesz podać mi uzasadnienie?
“Jeśli ci mówię, że jestem najlepszy, myślisz że się przechwalam. Jeśli ci jednak mówię, że nie jestem najlepszy, wiesz że kłamię". - Bruce Lee
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

natalka96 pisze:\(\frac{{5 \choose 3 }}{{6 \choose 5 } }\)
\(=\frac{10}{6}\)
chyba coś nie tak ;)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ