Rachunek prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
natalka96
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 08 lut 2015, 19:31
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: natalka96 »

Na egzamin z rachunku prawdopodobieństwa przygotowano zestaw 12 kartek z pojedynczymi pytaniami. Uczeń losuje trzy pytania. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że uczeń odpowie na wszystkie trzy wylosowane pytania, a jakie że nie odpowie na żadne spośród wylosowanych jeśli:
a) zna odpowiedzi na 50% pytań zestawu
b) zna odpowiedzi na 75% pytań zestawu?
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

A - uczeń odpowie na wszystkie trzy wylosowane pytania

B - uczeń nie odpowie na żadne pytanie

a)

\(p_1, p_2, \ldots, p_6\) - pytania na które uczeń zna odpowiedzi, \(q_1, q_2, \ldots, q_6\) pytania na które uczeń nie zna odpowiedzi

\(|\Omega| = {12 \choose 3}\)

\(p(A) = \frac{{6 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)

\(p(B) = \frac{{6 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

b)


\(p_1, p_2, \ldots, p_9\) - pytania na które uczeń zna odpowiedzi, \(q_1, q_2, q_3\) pytania na które uczeń nie zna odpowiedzi

\(|\Omega| = {12 \choose 3}\)

\(p(A) = \frac{{9 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)

\(p(B) = \frac{{3 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)
natalka96
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 113
Rejestracja: 08 lut 2015, 19:31
Podziękowania: 83 razy
Płeć:

Re:

Post autor: natalka96 »

sebnorth pisze:b)


\(p_1, p_2, \ldots, p_9\) - pytania na które uczeń zna odpowiedzi, \(q_1, q_2, q_3\) pytania na które uczeń nie zna odpowiedzi

\(|\Omega| = {12 \choose 3}\)

\(p(A) = \frac{{9 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)

\(p(B) = \frac{{3 \choose 3} }{{12 \choose 3} }\)
super !! dzięki wielkie !! :)
ODPOWIEDZ