Rzucamy trzema sześciennymi kostkami do gry. Następnie rzucamy ponownie tymi kostkami, na których nie wypadły „jedynki”.
W trzeciej rundzie rzucamy tymi kostkami, na których do tej pory nie wypadły „jedynki”.
Oblicz prawdopodobieństwo, że po trzech rundach na wszystkich kostkach będą „jedynki”
Rachunek prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re:
Brak tu jeszcze jednego składnika: \(\frac{106791}{6^8}+ \frac{5^3\cdot5^3}{6^3\cdot6^3\cdot6^3} \approx 0,07\)panb pisze:Ja to zrobiłem drzewkiem trzypoziomowym.
Wyszło \(\frac{106791}{6^8}\approx 0,06\)