Zadanie 1 :Grupa 10 osób dokonujących zakupów , wśród których znajdują się 3 panie
podchodzi losowo do kasy tworząc kolejkę. Jakie są szanse, że panie będą stały
obok siebie?
Zadanie 2 : Rozwiń wielomiany : (2-3x)^5, (3-x)^6 i (2x-4)^6.
Zadanie 3:Z przedziału<- 5;5> wybieramy losowo dwie liczby (x i y). Jakie jest
prawdopodobieństwo, że: y \ge 3/2x ; x^3 \le 5y ?
Zadanie 4: a)W grupie 90 osób: 60 zna język angielski, 10 język rosyjski, 25 nie zna
żadnego z nich. Ile osób zna oba języki? Ile wynosi prawdopodobieństwo, że
losowo wybrana osoba z tej grupy będzie znała dokładnie jeden język ?
b)W grupie 290 osób: 160 zna język angielski, 110 język niemiecki, 45 nie zna
żadnego z nich. Ile osób zna oba języki? Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana osoba z tej grupy będzie znała dokładnie jeden język ?
Zadanie 5:Grupa 15 osób dokonujących zakupów , wśród których znajdują się 3
panie podchodzi losowo do kasy tworząc kolejkę. Jakie są szanse, że panie będą
stały obok siebie?
rachunek prawdopodobieństwa II
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 27 lip 2014, 11:50
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rachunek prawdopodobieństwa II
spróbuj analogicznie jak tu: http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 12#p246539sylwia9405 pisze: Zadanie 4: a)W grupie 90 osób: 60 zna język angielski, 10 język rosyjski, 25 nie zna
żadnego z nich. Ile osób zna oba języki? Ile wynosi prawdopodobieństwo, że
losowo wybrana osoba z tej grupy będzie znała dokładnie jeden język ?
b)W grupie 290 osób: 160 zna język angielski, 110 język niemiecki, 45 nie zna
żadnego z nich. Ile osób zna oba języki? Ile wynosi prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana osoba z tej grupy będzie znała dokładnie jeden język ?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rachunek prawdopodobieństwa II
panie możemy "skleić ze sobą" na \(3!=6\) sposobów - teraz mamy w kolejce 7 osób i 1 sklejoną trójkę - możemy utworzyć kolejkę na 8! sposobówsylwia9405 pisze:Zadanie 1 :Grupa 10 osób dokonujących zakupów , wśród których znajdują się 3 panie
podchodzi losowo do kasy tworząc kolejkę. Jakie są szanse, że panie będą stały
obok siebie?
wszystkich możliwości jest więc \(6\cdot 8!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: rachunek prawdopodobieństwa II
analogicznie jak tu:sylwia9405 pisze: Zadanie 5:Grupa 15 osób dokonujących zakupów , wśród których znajdują się 3
panie podchodzi losowo do kasy tworząc kolejkę. Jakie są szanse, że panie będą
stały obok siebie?
http://forum.zadania.info/viewtopic.php ... 48#p246548
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę