pomoc w zadaniach- statystyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
floruniaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2013, 21:27
Podziękowania: 3 razy

pomoc w zadaniach- statystyka

Post autor: floruniaa »

Szykuje mi się poprawka egzaminu w związku z tym bardzo proszę o pomoc w zadaniach. Nie studiuje kierunku związanego z matematyką, w dodatku zadania z egzaminu nie pokrywają się z tematyką wykładów :evil: . Z matematyki jestem noga. Bardzo proszę o pomoc i w miarę proste wytłumaczenie jeśli to możliwe. baaardzo prosze o pomoc
1.Jeżeli współczynnik regresji liniowej aXY=0,4 ,a aXY=0,9, to współczynnik korelacji liniowej ma wartość:
a)0,36
b)0,40
c)0,60
2.Jeżeli współczynnik korelacji zmiennej losowej dwuwymiarowej XY ma wartość 0,6, a całkowity współczynnik (Ɛ2) wynosi 0,9 to zależność liniowa zależy:
a)66,6% zależności całkowitej
b)40,0% zależności całkowitej
c)44,4% zależności całkowitej
3. Jeżeli każda z pary zmiennych losowych X i Y przyjmuje dwie wartości (0 oraz 1) i wartości oczekiwane każdej zmiennej są jednakowe EX=EY=0,5 oraz brak jest zależności sochastycznej między zmiennymi, oraz zmienna Z=2X+4Y, to D2Z=
a)3,0
b)1,5
c)5,0
4.Zmienna losowa X~N(8,2). Które zdanie jest prawdą:
a)F(X=8)+F(X=10)=1
b)F(X=8)+F(X=10)<1
c)F(X=8)+F(X=10)>1
5.Wiadomo że wielkość zależności nieliniowej cechy X i Y jest dwa razy większa niż zależność liniowa (obie wyrażone współczynnikiem determinacji). Która wartość współczynnika korelacji (rxy) jest prawdopodobna;
A)0,66
b)0,75
c)0,87
6. Transformacja logarytmiczna jest stosowana dla cech O rozkładzie logarytmicznym Skokowym Wyrażonym w procentach
Estymator nazywamy nieobciążonym, gdy:
a)Wskaźnik zmienności wpróbie nie przekracza 10%
b)Wartość oczekiwana estymatora jest równa wielkości szacowanegoparametru
c) Ma wartość równą estymatorowi uzyskanemu z próby dwukrotnie większej

7.Weryfikując hipotezę o istotności stałej regresji otrzymano wartość t emp = -3,1, jak
badane cechy były zależne od siebie:
a)Wprost proporcjonalnie
b)Odwrotnie proporcjonalnie
c)Nie można ustalić

8Jeżeli każda z pary zmiennych losowych X i Y przyjmuje dwie wartości (0 oraz 1) i
wartości oczekiwane każdej zmiennej są jednakowe EX=EY=0,4 oraz brak jest
zależności stochastycznej między zmiennymi, oraz zmienna Z=3X+Y, to D2Z=
a) 2,4
b)1,6
c) 4,0

9Jeżeli funkcja gęstości zmiennej losowej ciągłej przyjmuje wartości różne od zera w
przedziale (0;4) to
a)F(5)>F(4) ???
b) F(5)=1
c)F(5)<F(4)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(9)\,F(5)-F(4)=\int_4^5f(x)\,dx=\int_4^50\,dx=0 \Rightarrow F(5)=F(4)
F(\infty)-F(5)=1-F(5)=\int_5^\infty f(x)\,dx=\int_5^\infty 0\,dx=0 \Rightarrow F(5)=1\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(8)\,E(X)=0\cdot P(X=0)+1\cdot P(X=1)=P(X=1)=0,5
E(X^2)=0\cdot P(X^2=0)+1\cdot P(X^2=1)=P(X^2=1)=P(X=1)=0,5
D^2(X)=E(X^2)-E^2(X)=0,5-(0,5)^2=0,25
D^2(X)=D^2(Y)
D^2(Z)=D^2(3X+Y)=D^2(3X)+D^2(Y)=3^2\cdot D^2(X)+D^2(Y)=2,5\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(4)\,X\sim N(8,2) \Rightarrow \{F(8)=\frac{1}{2}\\F(10)>\frac{1}{2}\} \Rightarrow F(8)+F(10)>1\)
floruniaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2013, 21:27
Podziękowania: 3 razy

Re: pomoc w zadaniach- statystyka

Post autor: floruniaa »

dziękuję bardzo za pomoc!! :D może ktoś potrafi rozwiązać pozostałe zadania?
floruniaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2013, 21:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: floruniaa »

i mam pytanie. jak policzyć zadanie 1? bo nie mogę znaleźć wzorów w necie:(
zad 2: odp a?
zad7: c) nie można ustalić?
floruniaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 lip 2013, 21:27
Podziękowania: 3 razy

Post autor: floruniaa »

zad 3. wyszło mi 5
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

W 3) dobrze Ci wyszło, w 8) omyłkowo przyjąłem \(E(X)=0,5\) zamiast \(E(X)=0,4\), ale poza tym jest dobrze.
ODPOWIEDZ