Na powierzchni kuli dane są...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Na powierzchni kuli dane są...

Post autor: Saper99 »

Na powierzchni kuli dane są trzy punkty, które wyznaczają płaszczyznę π. Odległości tych punktów na płaszczyźnie π wynoszą odpowiednio 6cm, 8cm i 10cm. Promień kuli ma długość 13cm. Oblicz odległość środka kuli od płaszczyzny π. (odp: d = 12cm)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Szukana odległość to wysokość ostrosłupa o podstawie trójkąta prostokątnego (boki to 6,8,10) i krawędziach 13.

I jeszcze jedna podpowiedź:
Jeśli wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa są równe (lub jeśli wszystkie krawędzie boczne tworzą z płaszczyzną podstawy równe kąty), to na podstawie ostrosłupa można opisać okrąg, a środkiem tego okręgu jest spodek wysokości ostrosłupa.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Saper99
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 06 gru 2009, 18:23

Post autor: Saper99 »

Ale jak to rozwiązać???
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Obrazek

Spodek wysokości ostrosłupa to środek okręgu opisanego na trojkącie prostokątnym, czyli środek przeciwprostokątnej
\(c=10\) - przeciwprostokątna trójkąta
\(r=c:2=10:2=r\) - promień okręgu opisanego na podstawie
\(k=13\) - krawędź ostrosłupa
\(d\) - wysokość ostrosłupa (czyli szukana odległość)

\(r^2+d^2=k^2\)
\(5^2+d^2=13^2\)
\(d=12\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ