Graniastsłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
messi1996
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 09 sty 2015, 00:43
Podziękowania: 5 razy

Graniastsłup

Post autor: messi1996 »

Graniastosłup prawidłowy trójkątny jest opisany na kuli o promieniu 2. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Promień kuli r=2
\(r= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}= \frac{a \sqrt{3} }{6}=2\\
a= \frac{12}{ \sqrt{3} }=4 \sqrt{3}\\H=2r=4\\
V= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}\cdot h=48 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
messi1996
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 09 sty 2015, 00:43
Podziękowania: 5 razy

Re: Graniastsłup

Post autor: messi1996 »

Skąd a ma taki wynik, bo jakoś tego nie widzę
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{a \sqrt{3} }{6}=2\\a \sqrt{3}=12\\a= \frac{12}{ \sqrt{3} }= \frac{12 \sqrt{3} }{3}=4 \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ